Blog

5 + 1 причини да преминете в “синия” АdWords интерфейс за постоянно

Време за четене: 5 минути

Автор: Даниел Марков

Да, новата визия на Google AdWords e с нас вече повече от година. Затова ще го наричамe “синия” интерфейс. Драстичната промяна във визията и различната подредба на елементите продължават да са основните причини някои от нас все още да използват добрата стара версия. 

Един ден обаче ще се събудим и “Return to previous AdWords” вече няма да е там. Тогава ще ни се наложи да работим със синия интерфейс. Ако все още не сте готови за него и не искате да преминете за постоянно на “The new AdWords experience”, ние ще ви дадем 5 + 1 причини да го направите днес.

1. Advanced bid adjustment

Функцията Advanced bid adjustment се избира на ниво акаунт от вертикалното меню. С тази функция можем да завишим честотата на показване на Call extension-а. По този начин можем да сме по-агресивни в наддаването, ако за нас е важно да получаваме директни обаждания от SERP (Search Engine Result Page). Тази функция може да бъде особено полезна за Drink And Drive компании, заведения, салони за красота и за всеки бизнес, в чиято потребителска пътека може да присъства директна интеракция по телефон.

2. Auction insights за ключови думи

В добре познатия ни интерфейс можем да получим тази информация за кампания или рекламна група. Ако разполагаме с достатъчен обем информация, в синия интерфейс можем да сегментираме данните от Auction insights до ниво ключови думи. Това може да ни помогне да добием представа в детайли за участието на конкурентите ни в аукционите за всяка ключова дума. По този начин можем да вземем по-информирано решение за стратегията ни в аукциона в SERP. Можем да се възползваме от новата възможност, като в раздел “ключови думи” маркираме тези думи, които искаме да проверим. След маркиране ще се появи синята лента с опции, в която е нужно да изберем “Auction insights”.

3. Клавишни комбинации​

От начало навигирането в новия интерфейс на моменти може да бъде напрягащо. Затова е добра идея да използваме клавишните комбинации. Освен че клавишните комбинации могат да ни помогнат, когато не се ориентираме, работата с тях е и по-бърза. Комбинациите не са много, но можете да започнете с “?” (или shift+?). С нея отваряме прозорец с останалите комбинации:

Очакваме тази възможност да се развие с времето и да се увеличат клавишните комбинации.

4. Таргетиране по ”Life events”

За да се възползваме от таргетиране по Life events, е нужно да създадем GSP (Gmail Sponsored Promotions) или Video кампания. След като сме създали кампанията, на ниво таргетиране в рекламната група избираме “Intent and life events”.

Можем да се възползваме от следните опции:

Потребители, които...

  • наскоро са завършили или ще завършат университет/колеж
  • наскоро са се оженили или им предстои да се оженят
  • са в процес на смяна на жилището си или скоро са го направили

Това таргетиране може да е изключително полезно за HR компании, сватбени агенции, бижутерии, агенции за недвижими имоти, автомобилни брандове и подобни свързани продукти.

Таргетирането по Life events може да се комбинира и с останалите познати методи на таргетиране за още по-тясно сегментиране на аудиторията.

Още с началото на тестовата кампания за нашия клиент BLD (строително-инвестиционна компания) разбрахме потенциала на този тип таргетиране, стига посланието да бъде правилно. GSP кампанията, която таргетира по Life events, отчита един от най-добрите проценти на реализация (реализация = запитване за жилище), като за януари 2018 г. по този показател отстъпва само на таргетирането по brand ключови думи. Тези стойности се запазиха и през следващите месеци от кампанията.

5. Преглед и достъпност до данните​

В тази точка ще разгледаме няколко нови свойства, които улесняват работата ни на дневна база като:

  • Оverview страницата. Промяната тук е очевидна и информацията, която новото overview ни дава, може да ни бъде от голяма полза. Полетата с данни, наречени “карти”, са адаптивни и могат да показват данните, които са важни за нас.

  • Възможност за стесняване и разширяване на колоните. Тази функция може да ни бъде полезна, когато искаме да гледаме много колони наведнъж или по-малък брой да бъдат по-прегледни. За да променим ширината на избраната от нас колона, преместваме курсора на границата между две колони и разтегляме според нуждите ни.

  • Улеснен достъп през вертикалното меню. Чрез него можем да достъпим с един клик до график на рекламите, устройства, локации и други.

  • Доклад за landing страници. Можем да достъпим информацията за landing страниците си на едно място от вертикалното меню. В тази секция ще открием доклад с обичайните метрики, които сме свикнали да виждаме, заедно с Mobile-friendly click rate, откъдето можем да разберем колко процента от кликовете на кампаниите ни са попаднали на оптимизирана за мобилни устройства landing страница. Информацията се генерира от Mobile friendly test-a на Google.

  • Управление на изгледа, благодарение на responsive дизайна. Когато сме в главното меню на 100% zoom, виждаме това:

Можем да достъпим до менюто със списъка на кампаниите вляво само при клик. Ако zoomout-нем с 10% обаче, можем да имаме и двете менюта на 1 място.

5+1 Promotion extensions​

Този тип extension позволява да комуникираме конкретна промоция, без да нанасяме промени в текстовата реклама. Extension-ът има изображение - етикет, а структурата му се допълва от текст с типа промоция, детайл с пояснение (за покупки над.../с промо код), начална и крайна дата. Страхотно допълнение за e-commerce магазини.

Повече за този extension може да прочетете в отделна статия в блога.

Просто опитайте

Свикването със синия интерфейс отнема време, защото промяната във визията е наистина драстична. Колкото повече го използвате обаче, толкова по-бързо ще свикнете. Само след няколко дни ще бъдете приятно изненадани, защото продуктивността ви ще се повиши. По този начин ще бъдете подготвени, когато синият AdWords остане единственият AdWords.