Ексклузивно съдържание за Google Analytics 4

Xplore Marketing Еп. 66: Христо Араклиев „Подходи за успешни продажби в Amazon“

Христо има огромен опит в продажбите в ecommerce marketplaces, и в частност – в Amazon. Компанията Hyperzon вече е от 40 души, има два офиса, голямо снимачно студио и е помогнала на десетки други компании за успешните им продажби в Amazon.

Христо споделя и много полезни ресурси, с които да задълбочиш знанията си и да развиеш уменията си да продаваш в големи онлайн платформи и marketplaces. Ще чуеш за матрицата на работа на платформи като Amazon, в т.ч. какво е поведението на потребителите там, как да изпъкнеш, ранкинг факторите за излизане в топ резултати, какви са грешките, които можеш да направиш при старта и при скалирането на онлайн продажбите.

 • За какво ще говорим в епизода? Опита на Христо, и на Hyperzon. Кои пазари са фокус и какъв е процентът на българските клиенти за продажби в Amazon?
 • Лесно ли се продава в Amazon – как да изпъкнем сред останалите продавачи и защо Христо препоръчва първо брандовете да имат значителен обем продажби през собствен сайт, преди да стартират в Amazon. Какъв е процентът на хората, които купуват от Amazon и са били купувачи и от фирмения сайт?
 • Да ползваме ли фулфилмънт центровете на Amazon и как се отразява това? Какви са политиките на Amazon за продавачи? Как работят алгоритмите и защо може да бъде спрян даден листинг на продукт?
 • Как от Amazon ценообразуват за услугите си при ползване на платформата им – какви са таксите и колко ще плащате по отделните пера – магазинаж, shipping & handling и т.н. Кога таксите се повишават?
 • Спецификата на складовете на Amazon – какво трябва да знаем и кога да захранваме тези складове, например в началото на октомври за коледните продажби.
 • Как да ценообразуваме за целите на продажби в Amazon и дали продажбена цена 6 пъти над производствената или покупната ни цена е достатъчно?
 • Как да се борим с конкуренцията на китайските и други масови производители?
 • Как работят ревютата – как се проверяват, колко време след покупка, можеш ли да искаш ревюта, кои ревюта са най-достоверни.
 • И защо да имаме продажби през наш сайт преди това помага? Можем ли да преборим конкуренти с над 5 000 ревюта? Бенчмарк за нива на брой ревюта – 30, 80 и 300 ревюта.
 • Защо ревютата работят и какъв тип ревюта работят най-много?
 • За ролята на инфлуенсърите при продажбите. Как да избираме инфлуенсъри? Работи ли осигуряването на продукти за инфлуенсъри? Какъв микс инфлуенсъри да изберем?
 • Ресурсите под формата на подкасти и курсове, които Христо препоръчва за продажби в marketplaces и в частност в Amazon.
 • Книгите, които Христо препоръчва за успешен бизнес, маркетинг и продажби по принцип.

РЕСУРСИ

https://hyperzon.io/
https://www.amazon.com/
https://www.facebook.com/hyperzon/
https://xplora.academy/kurs-povedenie-na-potrebitelite
https://xplora.bg/influencer-marketing/vaprosite-koito-tryabva-da-si-zadadem-predi-influensar-kampaniya/
https://xplora.academy/kurs-influencer-marketing
https://forbesbulgaria.com/2020/04/27/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D0%BD/
https://www.malchev.net/principles/

ПОДКАСТИ

Seller sessions
Elevated E-commerce podcast
Serious sellers podcast
The Amazing seller podcast
Tim Ferris
Andrew Huberman
Lex Fridman
The Jordan Peterson Podcast

КНИГИ

Principles – Ray Dalio
Never split the difference – Chris Voss
The hard thing about hard things – Ben Horowitz
Win Bigly – Scott Adams
$100 mln Offers – Alex Hormozi

The Diamond Cutter: The Buddha on Managing Your Business and Your Life – Christie McNally

КУРСОВЕ

The Amazing selling machine
Helium10 Freedom ticket and tool suite
All Traian Turcu Courses

Слушай епизода и в Spotify и се абонирай за канала ни, за да не изпускаш новите епизоди 🙂