Ексклузивно съдържание за Google Analytics 4

Xplore Marketing Еп. 88: Любомир Ноков „Бизнес с мисия“

Любомир Ноков е CEO и съосновател на Хармоника – бизнес с мисия да връща любовта на хората към хубавата храна. Историята на Harmonica започва през 2006 година, когато трима приятели – Маги, Мето и Любо, се захващат да работят с първите две био кравеферми в България. Категориите, в които Хармоника оперира към днешна дата, вече са много. През октомври 2022 компанията стана втората B Corp в България, следвайки добрия пример на Paragonia по света.

В рамките на разговора, който Ванката и Любо провеждат, ще чуеш дискусия около следните интересни теми:

 1. Защо при все по-дигитализиращата се среда бизнесите, които искат да имат силно позициониране, отварят физически магазини? Колко разчитат на физическото присъствие? Ползват ли комуникация на живо, която да води хората към дигитален актив?
 2. Колко разчитат на дигиталната комуникация и за кои техни аудитории работи тя? Къде са видели, че работи за тях и в какви ситуации виждат резултат?
 3. Какво би се променило в техния бизнес, ако от утре спрат Facebook страницата си?
 4. Инфлуенсърите помагат ли за изграждането на разпознаваемост на бранда?
 5. Следят ли как през годините се развива директният трафик и увеличението на търсенето на бранда? Имат ли усещане кои събития дават тласък на тези показатели?
 6. Колко често мислят за нови категории продукти в портфолиото си?
 7. Дигиталният маркетинг и комуникация с аудитория помагат ли при измисляне на нови продукти/ категории?
 8. Как гледат на думата общност в контекста на развитие на един бранд? Търсят ли го като цел и усещат ли това да им помага в развитието на бизнеса?
 9. Как отключват партньорства и намират сродни души като партньорства с други брандове? Това помага ли за разпознаваемостта?
 10. Използват ли newsletter-и за комуникация към лоялната им аудитория?
 11. Как определят бюджета за реклама/комуникация, който инвестират в развитието на своя бранд? Имат ли свои добри практики?
 12. Ролята на социалната отговорност в маркетинг посланията. Какво се случи и усетиха ли разлика, след като започнаха с тези инициативи – “Чиста Струма”, “От нищо нещо”, “Smiles в подкрепа на Фондация „За нашите деца“.

Ресурси:

https://harmonica.bg/za-harmonica/
https://www.instagram.com/harmonica_foods/
https://www.youtube.com/watch?v=SrwUFIQ2isg&ab_channel=TEDxTalks
https://www.thesuperhumanpodcast.net/episode/297-liubomir-nokov/

Слушай епизода и в Spotify и се абонирай за канала ни, за да не изпускаш новите епизоди 🙂