Каузи и доброволчество

Светът се променя с примера ни, не с мнението ни. Убедени сме, че ценностите се проявяват в действията и затова много вярваме в storydoing пред storytelling. От самото си създаване Xplora застава зад ценностите, че от всеки от нас зависи светът да е едно по-добро място.

Избрахме тук да разкажем за инициативата “Предай нататък”, която помага на възрастни хора и хора в нужда. Тя е стартирана от Ваня Ананиева и езикови училища “Интелект” и вече пет години използва принципът #PayForward #ПредайНататък, като увлича все повече хора да помогнат с време, с внимание или с дарение. Лично сме посетили всички домове и всеки път знаем конкретно от какво те имат нужда. От 2020 г. инициативата вече е фондация с управители Ваня Ананиева и Жоро Малчев. В момента фондацията помага на 13 дома за възрастни хора в България и променя средата за над 1000 души - възрастните хора и тези, които се грижат за тях. За нас е чест и привилегия, че много от клиентите и партньорите на Експлора участват в инициативата и правят света едно по-добро място. Повече можеш да намериш на сайта на Фондация Предай Нататък

На какви каузи помагаме?

Трудно е да се избере между една или друга кауза и все пак трябва да знаем къде можем да помогнем именно ние. Затова избираме каузи и инициативи, при които някой вече движи активно нещата и има нужда от нашата конкретна помощ. Каузите, които сме подкрепили чрез услуги, чрез силно преференциални цени или чрез лични усилия на хора от екипа, са такива, при които сме били впечатлени от отдадеността на екипа на каузите. В Xplora Academy често водим обучения и осигуряваме преференциални условия на неправителствени организации за курсовете по дигитален маркетинг.

Можеш да прочетеш статията на Жоро, управляващ съдружник в Xplora, за “Капачки за бъдеще”. Не само ще видиш как хора от екипа подкрепят каузата, но и ще намериш бизнес и маркетинг анализ на
инициативата „Капачки за бъдеще“.

Хора от агенцията водят работилници на коледните инициативи на “Предай нататък” и самите те участват активно в работилниците и в надписването на поименни картички за всеки от възрастните хора.

През годините сме помагали на “Промяната”, фондация “П.У.Л.С.”, “Има начин” и други инициативи. При възможност осигуряваме преференциални условия за услуги и обучения по дигитален маркетинг на фондации с нестопанска цел. Често сме лектори и ментори на събития на неправителствени организации или на форуми за подобрение на средата, в която живеем.

какви каузи помагаме
каузите се вписват в културата на Xplora

КАК КАУЗИТЕ СЕ ВПИСВАТ В КУЛТУРАТА НА XPLORA?

Вече знаеш, че вярваме в екстремната отговорност на всеки човек към останалите – към клиенти, към партньори, към екип. Да поемеш ангажимент да помагаш на дадена кауза е пример за подобна отговорност. Да увлечеш и други хора от екипа е доказателство, че си бил за пример. Участието в каузите на “Предай нататък” и на “Капачки за бъдеще” са традиция за голяма част от екипа ни.

А още по-страхотно е да изберем за коледни подаръци шалове, изплетени с каузата на
„Изплети топлина“.

Доброволчеството като част от културата на Xplora?

Гордеем се, че много хора от екипа ни са доброволци в различни инициативи. Някои от тях даряват времето си, други – помагат с конкретни свои умения в дигиталния маркетинг. А трети, като Снежи, организират години наред фестивал и работилници за млади хора – в случая в Берковица. Дари години наред води работилници за деца, за да придобият умения да творят.

Ключова част от Employee Value Proposition (EVP или още – стойностно предложение за служителите) са ценностите, зад които заставаме. Всеки може и е за пример – стажантите, служителите, мениджърите, съдружниците – как с действията си правим света едно по-добро място.

Екипът на Xplora участва в изработването на мартеници на работилницата на Предай Нататък
клиенти на Xplora подкрепят каузите

Кои клиенти на Xplora подкрепят каузите?

Много от клиентите ни имат свои каузи, които подкрепят. Изключително щастливи сме, когато чрез storydoing подход покажем, че ще променим средата и ще направим щастливи много хора, клиентите ни откликват и подкрепят инициативите. От Whirlpool всяка година даряват свои уреди на домовете за възрастни хора. Получаваме страхотна подкрепа и от компании като Престиж 96, Tesy, Queen’s, Dilios, Сапунената работилница и други бизнеси за каузите, които подкрепяме.

Предай Нататък

Жоро Малчев е съосновател на фондация “Предай нататък”, подпомагаща домове за възрастни хора в цяла България. През годините екипът на Xplora активно участва в коледните работилници и в отделните инициативи.

Промяната

Екипът на “Промяната” се обърна към нас за съвети и за конкретно съдействие. За нас е чест и привилегия да помагаме на този екип.

Фондация “П.У.Л.С”

Това, което правят Юлето и целият екип, е впечатляващо. Всеки миг и всяка стотинка подкрепа за тях си заслужават. Дамите от нашия екип оцениха букетите от текстилни лалета, измайсторени от майки в нужда и подкрепящи фондацията.

Фондация “Има начин”

“Изплети топлина” е благотворителна кампания, която ни докосва дълбоко - помощ за бездомни хора. Освен маркетинг подкрепа и участие в инициативите на фондацията избрахме и коледните подаръци за екипа ни да бъдат в полза на каузите на “Изплети топлина”.