Ексклузивно съдържание за Google Analytics 4

Xplore Marketing Еп. 44: Иван Иванчев – „Интерактивни HTML5 банери“

В епизод 44 на Xplore Marketing на гости ни e Ванката, който е създател и генерален директор на easyads.bg и engage360. Easyads е иновативна компания, основана през 2006 година, предлагаща онлайн програматик реклама и програматик мрежа в България, а engage360 е студиото им за интерактивни html5 банери, кoито са и по-голям фокус на епизода.

Темата на епизода тази седмица е свързана с това как интерактивните HTML5 криейтиви в дисплей среда ангажират потребителите 50 пъти повече и генерират данни, с които клиентите биха искали да разполагат.

Основната теза е, че зад всяка реклама стоят следните параметри:

1. Какво?
Какво ще показваме – криейтивът е носителят на посланието, психологията, стимула, информацията за продукта, в общи линии в него е съсредоточено всичко.

2. На кого?
Таргетинг и избор на аудитория. Колкото по-добре таргетираш, по-добре, Но телевизията няма таргетинг и пак е най-мощният канал за реклама.

3. Къде?
Среда, в която се показва рекламата. ТВ и социалните мрежи представляват най-разнородна среда, тип забавление или дори еротика, така че този фактор напоследък става все по-незначителен.

4. Колко?
Цената на рекламата (KPI е различен за всеки клиент) е важна, затова понякога е по-изгодно да не таргетираш, ако може да купиш по-евтино или да се лишиш от премиум средата и да рекламираш там, където са хората. Често пъти добрият криейтив избива скъпата цена за реклама, така че е банално да пестиш пари от закупуване, а в същото време да имаш слаб криейтив.

И така логично от engage360 стигат до извода, че ако нещо може да ги отличи от всички други рекламни канали, то това е по-добрият custom made, interactive, data-driven creative.

Криейтив, който стимулира потребителите да участват активно. Криейтив, който събира данни много преди кликването, защото 99% от хората дори не кликат, а това не прави рекламата брак или ненужна. Топ брандовете в света дори няма какво да покажат на сайта си и са се изградили като бранд не чрез кликове и следене на Google Analytics.

Ресурси:

https://easyads.bg/about_us.php

https://engage360.easyads.bg/

https://engage360.easyads.bg/category/portfolio/

https://easyads.bg/html5_gallery.php

Слушай епизода и в Spotify и се абонирай за канала ни, за да не изпускаш новите епизоди 🙂