За нас

Xplora е маркетинг и дигитална агенция, фокусирана в осигуряването на впечатляваща възвращаемост на инвестицията от дигиталния маркетинг за своите клиенти в България и по света.

Изградихме репутацията, че правим клиентите си успешни в постигането на бизнес и маркетинг целите им.

Изпълняваме и наша отговорност е да създаваме и споделяме добри практики, които развиват сферата на дигиталния маркетинг в България.

Ако искаш да прочетеш и видиш как бихме разказали накратко за нас, направили сме специална страница за теб. 🙂

Текущи проекта

Текущи клиенти

Професионалисти

% human

human digital

Един от ключовите принципи е не просто да имаш мисия, но и да я следваш. Още преди да създадат формално агенцията, тримата съдружници – Сашо, Ванката и Жоро избраха за Xplora слоган HUMAN DIGITAL.

Оттогава, освен слоган, културата в Xplora е изградена от тези три подхода на HUMAN DIGITAL:

защо съществува xplora

През лятото на 2015 година Жоро, Сашо и Ванката се срещнаха в парка “Заимов”, точно под бъдещия офис на Xplora, за да съгласуват визията за една агенция за интегриран дигитален маркетинг, в която всеки от тях вярва. Тримата имат опит в работата си заедно – видели са 2 и 200, запознати са с добри и лоши практики както в управлението на компании и на екипи, така и в дигиталния маркетинг.

Обединиха сили в създаването на визията за HUMAN DIGITAL – агенция, която говори на реални хора, постига значими маркетинг цели и дава пълен достъп до данни и ценообразуване на клиентите си. И работна атмосфера, в която има усещане за семейна близост в екипа и приятелски отношения с клиенти и партньори. Тримата харесаха идеята, че дигиталният маркетинг е едно постоянно изследване и така се роди агенцията за интегриран дигитален маркетинг Xplora със слоган HUMAN DIGITAL.

Няколко години по-късно агенцията вече е пример за култура и за принос към екосистемата на дигиталния маркетинг – чрез споделени добри практики, преподавайки и показвайки как правилният подход позволява:

 • да се развие сплотен от ценности екип от над 50 професионалисти;
 • да има над 100 активни клиенти;
 • да се изгради репутацията, че правим клиентите и екипа си успешни.

 

Георги Малчев

Жоро Малчев има над 24-годишен бизнес опит, управленски и маркетинг опит - бил е журналист, управленски консултант, оперативен директор, директор бизнес развитие, член на съвети на директорите. Жоро води стратегическото развитие на Xplora, както и стратегическото планиране за клиенти. Той живее с #ЕкстремнаОтговорност и #БъдиЗаПример - повече в блога му - https://malchev.net.

Георги Малчев

Управляващ съдружник

Иван Пантелеев

Ванката има над 10 години опит в управлението на дигитални, уеб и маркетинг проекти. В Xplora отговаря за правилното анализиране на бизнес процесите на една компания, създаването на конкретен обхват на проект, приоритизирането и структурирането на дадена задача в рамките на агенцията така, че да може да достигне по най-правилния начин към екипа и съответното безупречно реализиране на проекта.

Иван Пантелеев

Съдружник и директор акаунт мениджмънт

Александър марков

Сашо има опит в дигиталните performance канали от над 8 години и над 12 години опит с уеб проекти. През годините е планирал стратегически и реализирал стотици успешни дигитални кампании за някои от най-големите брандове в България и Европа. Запалва страстта си към дигиталния маркетинг първо през Google Adwords, но впоследствие се специализира и в social media marketing, email marketing, SEO, web projects… сещаш се за многоръкия Шива. 🙂

Александър марков

Съдружник и директор бизнес развитие

ЧЛЕНСТВА, СЕРТИФИКАТИ И НАГРАДИ

Като голяма и професионална агенция за дигитален маркетинг имаме голям екип, и признание за експертизата, която притежаваме. Xplora е сред малкото Google Premier Partner агенции в България, т.е. топ агенциите в Google екосистемата.

Притежаваме сертификати за компетенции на агенцията и за екипа.

За нас наградите не са самоцел, като награди сме получавали не със специално създадени за конкурс видеа, а както правим нашите case studies – с максимално много информация и детайли. Получили сме признание за digital sales, за effective use of data, за мобилен маркетинг, за кампания за услуги, за кампания за нов продукт и други.

Image Item

IAB Bulgaria

Xplora става член на IAB Bulgaria почти веднага след създаването си. Жоро Малчев е част от управителния съвет от 2016 г. и през годините води редица инициативи като IAB Mixx Awards, IAB Forum, IAB Будилник и други.

Екипът на Xplora води лекции в IAB Digital Marketing Masterclass, IAB Influencer Marketing Advanced Masterclass, IAB Social Media Advanced Masterclass. Жоро Малчев е председател на Комисията за събития, обучения и сертифициране.

Image Item

Google Premier Partner

Само агенциите, които постигат отлични резултати за клиентите си и покриват редица високи критерии, могат да бъдат Google Premier Partner - най-високото нивото в Google Partners. Още през 2016 г. Xplora получи признание, че е една от агенциите, които най-много развиват клиентите си в Google екосистемата - растейки не само чрез нови акаунти, а и чрез добавяне на нови рекламни формати, най-добри практики и скалиране на рекламни бюджети.

Image Item

8 Google Certified specialists

Към момента в агенцията има 8 Google специалисти, сертифицирани за реклама в Google Search, Google Display, YouTube, Shopping, Apps и Google Analytics. Сертифицирането за реклама в Google екосистемата е сред основните изискванията към агенциите, за да станат част от Google Partners. А за нас като агенция - сред ключовите фактори при избора на нови членове за Google екипа. Сертификатите са знак за много знания и потенциал за предоставяне на високо качество на предлаганите дигитални услуги.

Image Item

Златно Effie за услуги

Xplora е дигиталната агенция за наградената със злато кампания на Easy Credit "Добри заеми, добри приятели" в категория „Стоки и услуги“.

Effie наградите са за ефективност на маркетинговата комуникация.

Image Item

Сребърно Effie за продукт

Xplora е дигиталната агенция за наградената със сребро кампания на RICEUP! EAT SMART в категория “Стоки” - за постигнати отлични резултати при налагане на продукта на пазара.

Effie наградите са за ефективност на маркетинговата комуникация.

Image Item

Сребърно Effie за корпоративни комуникации

Xplora е дигиталната агенция за наградената със сребро кампания на Groupama Insurance „Ето нещо умно“ в категория “корпоративни комуникации”.

Effie наградите са за ефективност на маркетинговата комуникация.

Image Item

Сребро на IAB Mixx за Effective Use of Data

Не е лесно да продаваш термопомпи дори онлайн. Получихме награда, заедно с клиента ни Viessmann, за ефективното използване на данни за развитие на цял един сегмент в онлайн среда и разбира се - за постигнати отлични резултати.

Ето и видеото за дигиталната кампания.

Image Item

Сребро на IAB Mixx за Digital Sales

Да продаваш продуктите на Aladin Foods онлайн в конкуренция с компании за доставка на храна, които имат много по-висок LTV (Lifetime Value) на клиент, не е лесно. Постигнахме отлични резултати в Google екосистемата. Няма силни креативни елементи, нито разходи за дигитални активи, но целта е ясна - да постигнем отлични бизнес и маркетинг резултати, които всеки месец да бъдат надграждани. Ето и видеото за дигиталната кампания.

нашите текущи клиенти

За нас е чест и привилегия да сме спечелили доверието на толкова много клиенти и те да продължават да работят с нас – затова тук представяме само нашите текущи клиенти. Те ни препоръчват на други компании – на база постигнатите резултати и заради Human Digital подхода ни, чрез който:

 

 • говорим на реални потребители, които извършват важни за бранда действия;
 • обясняваме по разбираем начин и сме 100% прозрачни с данни, бюджети и ценообразуване;
 • създаваме приятелски отношения с екипите на клиентите си и ги правим успешни.
текущи клиенти

успешни истории

От агенция за дигитален маркетинг бихте търсили първо знания. Още по-добре би било, ако тя има умения и опит с компании и организации като вашата, а именно – сектор, бизнес и маркетинг цели, фаза и цели на дигиталния маркетинг. Но всъщност бихте наели агенция за дигитален маркетинг заради резултатите, които са постигнали и които се надявате да постигнат и за вас. Представяме ви интервюта на собственици на бизнеси, на маркетинг директори и мениджъри – откъде са тръгнали, какви са били предизвикателствата, какво е било WOW за тях , как дигиталният маркетинг им помага да са успешни.

кариери в xplora

Xplora има екстремната отговорност да прави клиентите си успешни, а те, от своя страна, да виждат всеки ден сработен екип, който е готов заедно с тях да постига значими маркетинг цели. Затова и следваме Human Digital подхода ни. За съдружниците и мениджмънта на агенцията има още един аспект на екстремната отговорност – да направим екип от superHUMANS. Професионалисти, които са успешни, защото:

 • носят реална стойност на клиентите;
 • дават пример за добри практики в дигиталния маркетинг и в обществото;
 • развиват потенциала си в дигиталния маркетинг, но се надграждат и като личности;
 • са част от развиващ се екип;
 • имат подкрепата чрез ежедневно персонално менторство, интересни проекти, редовна и конкретна обратна връзка, годишен и тримесечен план за развитие.

Работим яко, но и се забавляваме не по-малко яко.

xplora преподава 1

Xplora преподава

 

Имаме не просто опит, а разпознаваемост за отлични обучения и курсове по дигитален маркетинг. Комбинираме както теория, но на ниво приложими модели, така и конкретни техники. Всичко, което преподаваме го прилагаме в практиката и сме валидирали, че постига оптимални резултати – стратегия, планиране, дигитални кампании, реклама, performance marketing, създаване на дигитални активи и т.н.

Преподаваме в няколко университета, имаме Xplora Academy – специализирана компания за курсове и обучения, а Xplora води специализирани обучения за клиенти и custom обучения за средни и големи компании.

Xplora academy

 

Когато имаш призвание да развиваш индустрията на дигиталния маркетинг, и в частност младите хора, както и маркетинг професионалистите – логична стъпка е да направиш специализирана академия. Като преподаватели имаме отлични отзиви за курсовете, които сме водили в IAB Masterclass програмата, Softuni Digital, 9 Academy, BEIED, програмата на Америка за България и много други места.

Xplora Academy е специализирана за курсове по дигитален маркетинг – онлайн, офлайн и хибридни, както и в таргетирани консултации на малки и средни бизнеси.

Цялостна програма по дигитален маркетинг

Програма, водена от експерти с дългогодишен опит в онлайн маркетинга и преподаването във водещи университети и програми, с над 15 000 обучени курсисти и студенти

Instagram маркетинг – Онлайн курс

Instagram се утвърди като една от най-големите социални мрежи в България с голямо влияние върху аудиторията. Научи всяка тънкост на платформата и как да я използваш правилно без значение дали тепърва започваш, вече имаш изграден малък или среден бизнес, или си решил, че инфлуенсърството е твоята силна страна.

Google Ads – Онлайн курс

Обучението е в онлайн формат, като лекциите са предварително записани. То е изцяло практически насочено и освен много нови знания, ще получиш и много съвети, препоръки и насоки.

Facebook курсове

Курсове по Facebook реклама - от курсове за начинаещи до мастър класове. Научи тънкостите в рекламата в най-популярната социална мрежа от специалистите ни.

xplora academy 1

каузи и доброволчество

Светът се променя с примера ни, не от мнението ни. Вярваме, че ценностите се проявяват в действията и затова много вярваме в storydoing пред storytelling. От самото си създаване Xplora застава зад ценностите, че от всеки от нас зависи светът да е едно по-добро място.
Image Item

Предай Нататък

Жоро Малчев е съосновател на фондация “Предай нататък”, подпомагаща домове за възрастни хора в цяла България. През годините екипът на Xplora активно участва в коледните работилници и в отделните инициативи.

Image Item

Промяната

Екипът на “Промяната” се обърна към нас за съвети и за конкретно съдействие. За нас е чест и привилегия да помагаме на този екип.

Image Item

Фондация “П.У.Л.С”

Това, което правят Юлето и целият екип, е впечатляващо. Всеки миг и всяка стотинка подкрепа за тях си заслужават. Дамите от нашия екип оцениха букетите от текстилни лалета, измайсторени от майки в нужда и подкрепящи фондацията.

Image Item

Фондация “Има начин”

“Изплети топлина” е благотворителна кампания, която ни докосва дълбоко - помощ за бездомни хора. Освен маркетинг подкрепа и участие в инициативите на фондацията избрахме и коледните подаръци за екипа ни да бъдат в полза на каузите на “Изплети топлина”.

Xplora в медиите

Стараем се да сме пример за добри практики – в устойчивото развитие на един бизнес, в дигиталния маркетинг, като преподаватели и обучители, като работодатели. В тази връзка често медиите споделят за нас или ни интервюират.
xplora в медиите 1