Ексклузивно съдържание за Google Analytics 4

superHUMAN Блог

17 рекламни формата на Facebook, които няма да можете да ползвате от 15 септември

Време за четене: 2 минути
Информативност: 100%
Автор: Теодора Генова

С цел постигане на по-добри резултати с Facebook реклама компанията излезе със становище, обявявайки премахване на възможността за спонсориране на 17 типа съдържание. Според тях те се използват рядко и не са пряко обвързани с постигането на целите на бизнеса, a по-скоро с цел социална ангажираност. Промяната ще позволи подобряване и съответно увеличаване ефективността на използваните рекламни формати и ще помогне на рекламодателите да открият нови начини за постигане на маркетинг целите си.  

Ето и списък с форматите, които от 15 септември 2017 няма да могат да бъдат спонсорирани

 1. Продукти или цели магазини на бизнес страници
 2. Споделени постове, чиято основна цел е продажба (for-sale post)
 3. Check-in на карта, в ресторант или конкретен град 
 4. Препоръка за място – ресторант, хотел, музеи и др. 
 5. Споделен note 
 6. Споделена анкета
 7. Споделени културни моменти – празници, международни дни и др.
 8. Споделен коментар
 9. Смяна на профилна снимка
 10. Upload на файл или споделянето на този файл
 11. Спортни събития
 12. Видео или снимка, качени през Facebook камера
 13. Присъствие на събитие
 14. Споделяне на видео playlist-и
 15. Статуси от типа “гледа Game of thrones”, “гледа Аз, проклетникът 3” и др. 
 16. Съдържание от приложение, публикувано на стената на бизнес страницата
 17. Политическа подкрепа (political endorsement)

Тази информация бе съобщена от компанията, малко след като Buzzsumo излезе със статия на тема ангажираността в платформата. По последни данни тя е спаднала с 20 % спрямо 2017 година. Една от причините за този спад е постоянното увеличение на броя бизнеси, които използват платформата за постигането на свои цели, и съответно количеството съдържаниe. В следствие на това органичният reach спада значително, а увеличенията в количествата платена реклама не успяват да поддържат високите нива на ангажираност във Facebook. 

Компанията постоянно тества, като пуска и спира функционалности на база поведението на потребителите и стратегическите цели на платформата. Премахването на възможностите за спонсориране на тези 17 вида съдържание е точно такава реакция с цел да се насърчат бизнесите, които рекламират там, да следват потребителското поведение и да върнат ангажираността в нормалните й нива. 

1

Съществуващите кампании, използващи някои от тези 17 типа реклама, трябва да преминат към актуалните рекламни формати до 29 септември 2017 г. в противен случай те ще спрат да бъдат показвани на таргета. 

За финал Facebook споделят следното в своя блог пост по темата:

“Искаме да помогнем на рекламодателите да постигат все по-високи резултати за бизнеса си, като същевременно предоставят на хората най-ангажиращото съдържание, а екосистемата ни за реклами ще продължи да се развива, за да ви помага при постигането на тези цели.“

Остава да видим как ще отговорят самите брандове на този ход и какви алтернативи ще намерят за постигането на своите цели. Следете блога и Facebook страницата ни за повече новости по темата. 

Възможност да обсъждаме тези и следващи промени по платформата ще имаме и на Първата Facebook Конференция за Бизнеси в България, на която Жоро и Ленко ще говорят за начина на сегментиране на вашите таргет потребители и създаването на рекламни кампании във Facebook. Както винаги, всичко ще бъде представено чрез конкретни примери и с приложими съвети. 

Ако искаш да гледаш свежи видеа и case-study-та от нас, запиши се за YouTube канала ни 🙂