Ексклузивно съдържание за Google Analytics 4

superHUMAN Блог

Какво се задава на хоризонта на инфлуенсър маркетинга през 2021 г.?

Инфлуенсър маркетингът се превърна от nice-to-have на комуникационния микс в доминираща сила в дигиталното пространство и основен елемент в повечето дигитални стратегии. Business Insider прогнозира, че до 2022 г. инвестициите в сферата ще достигнат 15 милиарда долара. Очевидно е, че влиянието на инфлуенсър маркетинга ще продължава да расте и затова сме откроили основните тенденции които очакваме да наблюдаваме през следващата година.

  1. Инфлуенсър кампании в TikTok 

Когато говорим за инфлуенсър маркетинг, вероятно на пръв прочит се сещате за Instagram и YouTube, но през 2020 добавихме още една социална мрежа към този микс. Едва ли вече има човек, който до момента да не е чувал за TikTok. Изключително популярна, платформата за момента има 800 милиона активни потребители месечно, а мобилното приложение генерира общо над 2 милиарда сваляния в световен мащаб. Причините за драстичната популярност на платформата са десетки, но днес ще се спрем на инфлуенсър маркетинга.

Разковничето се крие именно в алгоритъма на TikTok, който позволява на акаунти с нисък брой последователи да станат вайръл за една нощ, получавайки милиони показвания на тяхното съдържание. Това отваря възможност за инфлуенсърите в TikTok да пренесат огромния брой достигания и към брандовете, които представят, включвайки продуктите им в различни актуални теми, трендове, предизвикателства, мемета. По всичко личи, че през 2021 ще виждаме още повече партньорства между инфлуенсъри и брандове и в TikTok.  Повече за социалната мрежа можете да прочете тук.

  1. Микро инфлуенсъри 

Както знаем, микро инфлуенсърите от година на година продължават да трупат влияние. С по-малка, но лоялна база от последователи – стандартно до 10К последователи, тази група инфлуенсъри може да бъде много ефективна, тъй като нивата ѝ на ангажираност стандартно са по-високи. Предвид че микро инфлуенсърите създават свое собствено съдържание и управляват акаунтите си директно, публикациите им са консистентни, предават автентичност и отразяват личността им. Именно затова изборът на подходящ микро инфлуенсър спрямо бранда е много важен. Микро инфлуенсърите също така са по-отворени към експерименти и могат да направят рекламата да не изглежда като реклама. По-малкото необходими инвестиции за провеждане на кампания с тях отваря и възможност брандът да се спре на микс от инфлуенсъри, с което да се достигне до по-разнообразна аудитория. В кампаниите с микро инфлуенсъри брандовете могат да предадат желаните от тях послания ефективно, бързо и по-бюджетно.

  1. Нишови инфлуенсъри

Брандовете приемат инфлуенсър маркетинга като все по-основна част в дигиталната си стратегия. Затова през 2021 г. ще виждаме повече кампании с инфлуенсъри от по-специфични ниши, като пътуване/travel, ревюта на книги, козметика, финансови съвети и дори – грижа и почистване на дома. На българският пазар има десетки инфлуенсъри в подобни нишови категории, които могат да направят предстоящата инфлуенсър кампания уникална, различна и запомняща се.
Подобна беше и кампанията, която организирахме през август за Medix и много актуалния техен продукт – антибактериален гел за ръце. Организирахме кампанията в момент, в който той беше от много ключов и търсен от хора, които са на път. Затова изпратихме до внимателно селектирани Travel инфлуенсъри персонално изготвен Travel Kit, в който описахме гид със забележителности в България, които да посетят. Резултатите не закъсняха – всички споделиха очарованието си от подаръка в Story със своите общо над 39 000 тясно таргерирани последователи.

  1. Performance Marketing 

Въпреки, че все повече брандове избират работата с инфлуенсъри, за да достигнат до целевите си аудитории, все още при много инфлуенсър кампании се изпитва трудност в проследяването на директните резултати за бранда. Тук идва и важността на Performance Marketing-а.

Базиране на кампанията на Performance резултати гарантира, че брандът ще може да проследи конкретната възвръщаемост, уверявайки се, че рекламният му бюджет е отишъл на правилното място. Хубаво е да имаме предвид, че важните бенчмаркове за успех варират спрямо съответните кампании, понеже зависят от различни параметри – бюджет, качество на рекламата, размер на аудиторията, както и други кампании, които се провеждат по същото време и др. Въпреки това при два вида кампании ефективността и проследяемостта е на много високо ниво – Affiliate маркетинг и Paid Partnership.

При Affiliate маркетинга брандът предоставя на инфлуенсъра линк или персонализиран код, които да комуникира към своята аудитория с ясен CTA (call-to-action). По този начин брандът може ясно да проследи активността, генерирана от този линк или код. При подобни кампании възвращаемостта на инвестицията може да се проследи до последната стотинка и поради спецификите си са подходящи за брандове с онлайн магазини. От друга страна, Paid Partnership кампаниите са подходящи за всички брандове, позволявайки им да проследяват актуалните резултати в представянето на постовете на момента, както и да спонсорират съответното IGC (съдържание, генерирано от инфлуенсъри).

Именно затова през 2021 г. очакваме да видим кампании с по-ясно проследими кликове и конверсии, като affiliate маркетинг, както и все повече paid promotion кампании.

  1. Дългосрочни партньорства с инфлуенсъри

През 2021 ще виждаме и повече дългосрочни партньорства между брандове и инфлуенсъри. За брандовете намирането на лице посланик на бранда т. н. Brand Ambassador, е все по-предпочитано, отколкото партньорство за еднократни публикации. Това е чудесен начин за изграждане на взаимоотношения с подходящ инфлуенсър, вместо да се налага брандът всеки път да преминава през процес на търсене, изграждане на контакти и др. За инфлуенсърите също дългосрочната работа с бранд, на когото симпатизират и имат общи цели често е предпочитана, понеже по този начин получават финансова стабилност, работейки с бранд, когото харесват.

  1. Служителите като посланици на бранда

През изминалите години видяхме много примери от гиганти като H&M, L’Oreal, Reebok, Starbucks и MasterCard които стартираха Employee Advocacy програми. В тях те превърнаха свои служители и клиенти в посланици на бранда, придавайки му автентичност, достоверност и характер. Съвсем логично, служителите в компанията са запознати с ценностите и продуктите и като такива техните препоръки изглеждат по-надеждни. Social Media Today съобщава, че подобни програми с участие на служителите генерират средно 8 пъти по-висока ангажираност от стандартни такива. По всичко изглежда, че тази тенденция ще продължи и през 2021 г.

  1. Социална отговорност

Една от най-значителните промени в инфлуенсър маркетинг пейзажа през 2020 г. у нас и в чужбина, е нарастването на активната комуникация по теми за социална отговорност, здравеопазване, опазване на природата и дори икономика и политика. Много инфлуенсъри споделиха позициите си по социални проблеми, от които се интересуват, а техните последователи приеха това като автентичен начин да се свържат с лидерите на мнение. Част от примерите включват глобални вайръл кампании като Black Lives Matter и информационните кампании за COVID-19, които преобърнаха представите ни за темите, за които можем да се информираме от инфлуенсъри. По всяка вероятност това ще продължи и през 2021 г., когато ще видим още подобно съдържание.

Независимо дали всички прогнози се реализират или не, със сигурност бъдещето на инфлуенсър маркетинга е пълно с възможности. И брандовете, и инфлуенсърите ще трябва да се адаптират към променящата се среда, за да полетят с всички добавени ползи, които носи инфлуенсър маркетингът.