Ексклузивно съдържание за Google Analytics 4

superHUMAN Блог

10 Грешки при интервю за работа в агенция за дигитален маркетинг [Част 2]

Представи си следното:

Харесал си супер яката позиция и вече си се представяш как отиваш доволен на работа, как се срещаш със свежите си колеги и естествено – след работа отивате на бар, празнувате като пичове спечелените pitch-ове и похвалите от клиенти за постигнати резултати. С две думи – почти се чуваш как се хвалиш на приятели с яките клиенти, за които работиш, с готините обучения, на които си бил и с тези обучения, които си водил…

Но как да изберат точно теб? Вероятно и много други хора ще кандидатстват за тази работа-мечта. Какво можеш да направиш, за да спечелиш хората, от които зависи кого ще изберат?

Ако си чел първа част на статията ни за 10 Грешки при интервю за работа в агенция за дигитален маркетинг, вече си разбрал, че има доста неща, които можеш да подобриш още преди самото интервю за работа, а дори и след него.

В тази статия ще обърнем внимание на топ 5 грешки, които можеш да допуснеш по време на интервю за работа в агенция за дигитален маркетинг. Или поне нашия Xplora-ски топ 5.

 1. Не си разпределил правилно времето си, a.k.a. poor time management

Времето е единственият ресурс, който не можем да си купим.
Затова е важно да можем да управляваме времето си, както и да ценим това на останалите. Пристигането навреме преди интервю е едно от нещата, които интервюиращите ще забележат. Независимо дали си закъснял или подранил, когато пристигането ти е с 30 минути разлика от уговорения час, освен че показва ясно, че не можеш да планираш добре времето си, показва и че не мислиш за времето на останалите.

[Съвет] На всеки се случва да закъснее или да не успее да пристигне за уречената среща. Важното е да поемеш отговорност и да уведомиш всички, засегнати от отсъствието ти. Ако причината за отсъствието ти е спешно изскочил ангажимент, постарай се да организираш нова среща в удобен час за всички, така че планът да в крайна сметка интервюто да се проведе в удобно време за всички.
Ако просто си намерил друга позиция, която за момента те устройва повече, не забравяй, че има хора, които ще те чакат и ще загубят част от времето си. Обади се и предупреди, че срещата отпада. Не знаеш дали след време няма пак да кандидатстваш в същата компания и да се окаже, че никой няма да ти се обади за интервю, защото си срещу името ти има бележка, че просто не си дошъл на интервюто.

 1. Липсва ти концентрация и фокус

Вече си в залата за срещи или в предверието и остават няколко минути, докато интервюто започне. Вълнуваш се и не знаеш какво да правиш докато те приемат. Да се обадиш ли на някого? Да отвориш ли Facebook-а?

Ние те съветваме да се концентрираш върху темата, която ти предстои да разглеждаш в следващите 20-30 минути (или час), а именно това, че си дошъл на интервю за работа. Затова отново:

 • Прегледай бележките, които си си направил предварително за компанията и за позицията, за която кандидатстваш за работа
 • Прегледай списъка с твоите плюсове, които ще дадат стойност на компанията
 • Помисли за добри примери от работата/стажа/опита, който имаш в сферата на дигиталния маркетинг
 • Помисли защо си тук и колко важна е за теб тази работа

Това ще помогне на теб, а и ще се усети от интервюиращите (в Xplora – поне два интервюиращи) и ще го поставят в k (Keep). От първата част на тази статия знаеш за модела, както и колко ще ти помогне да получиш мечтаната работа.

Вратата се отваря и се появяват усмихнати служители, които ще проведат интервюто. Подават ти ръка, запознавате се и влизате в залата. След като са ти предложили нещо за пиене е време интервюто да започне. Ти си леко притеснен (което някои хора от нашия екип смятат за симпатично впечатление, все пак показваш, че се вълнуваш) и това би могло да те извади от фокуса.

Ето 3 съвета как да останеш концентриран по време на интервю за работа:

 • Изключи телефона си

Освен, че само ще те разсее и ти самия ще загубиш фокус върху собственото си представяне, постоянното гледане в телефона може да се изтълкува като неуважение към присъстващите или липса на интерес към позицията. Ако все пак очакваш важно обаждане, можеш предварително да предупредиш хората.

 • Фокусирай се върху опита си

Важно е да не забравяш каква е целта на срещата. Разговорът трябва да е фокусиран върху твоят професионален опит и да защитиш резюмето, което си изпратил. Ето няколко теми, върху които да наблегнеш:

 • Какъв опит имаш в сферата на дигиталния маркетинг?
 • Какъв опит имаш с позицията, за която кандидатстваш?
 • Имаш ли опит с бранд, подобен на някой от клиентите на компанията?
 • Портфолио – фокусирай се върху 2-3 примера от работата си, с които се гордееш и ги представи така, че другите да искат още от теб
 • Какви са плюсовете ти в професионален план?
 • Какви са минусите ти в професионален план? Това могат да са целите, които искаш да подобриш в бъдеще.
 • Слушай активно

Активното слушане ще ти помогне да останеш концентриран и в темата. Когато участваш в процеса, мозъкът ти се занимава с темата и не ти позволява да мислиш за друго. Разбира се, нямаме предвид да прекъсваш хората, за да участваш 😀

Ето 3 съвета как да прилагаш активно слушане по време на интервю за работа:

 • Поддържай зрителен контакт
 • Отразявай чутото (mirroring) – Повтарянето или перифразирането на чутото ще ти помогне освен да се концентрираш и да се убедиш, че си разбрал правилно
 • Задавай въпроси – Когато задаваш въпроси, показваш че се интересуваш в дълбочина от темата. Като тук не е нужно да питаш всяко нещо, само за да зададеш въпрос. Отразяването също обикновено е под формата на въпрос. Съветваме те да не се престараваш с питането 🙂
 1. Липсва ти ентусиазъм

Както ти искаш да намериш най-добрата за теб работа на точното място, така и хората, които ще изберат кандидата за позицията им искат да поканят най-добрият кандидат за работата да им стане колега. Както ти би се изкефил хората да искат ти да работиш с тях, така и те биха искали да видят, че ти наистина искаш да си точно там, а не че едва ли не, без да искаш си кандидатствал за позицията. Затова не се преструвай на недосегаем, а изкарай ентусиазма и покажи на хората колко искаш да работиш с тях. Е, нямаме предвид да започнеш да правиш салта в офиса (въпреки че доста хора от екипа ни биха ти дали бонус точка за това).

Ето 3 съвета как да покажеш ентусиазъм по време на интервю за работа:

 • Сподели няколко начина, по които би искал да се развиваш в компанията. Как тя би ти помогнала да постигнеш целите си. Подсещаме те, че негативните ти качества тук могат да свършат страхотна работа като бъдещи направления, по които да работиш
 • Сподели, ако има някой бранд, от клиентите на компанията, за който би се радвал да работиш. Можеш да дадеш пример с кампания, която си харесал или да кажеш какво би направил ти
 • Сподели някой източник, от който черпиш вдъхновение и информация. Дигиталният маркетинг е толкова бързо развиваща се област, че да нямаш източници, от които следиш какво се случва би показало само, че не следиш сферата, в която твърдиш, че искаш да се развиваш
 1. Оправдаваш се и не можеш да приемаш градивна критика

Оправданията и минаване в защитен режим по време на интервю за работа по-скоро биха направили негативно впечатление, отколкото положително. Това не означава, че не трябва да защитаваш твоите тези и решения, разбира се.

Избягвай изрази като “нямах време”, “Ами, аз така си го правя” и подобни. Не забравяй, че  ти си този, който е кандидатствал за позицията, така че би следвало да можеш да отделиш достатъчно време за дадената ти задача, например.

Преди да минеш в защитен режим помисли за това, че по всяка вероятност целта на интервюиращите не е да те злепоставят и да докажат колко си некомпетентен. В крайна сметка тези хора искат да намерят човек, когото да развият. Затова, дори и да чуеш различна гледна точка на твоето мнение, бъди с отворено съзнание и кажи “Хм, интересно, не бях се сещал за този начин, благодаря за предложението.”.

Никой не е всезнаещ и на всеки се случва да сгреши или да не се сети за нещо. Въпросът е какво ще направиш, когато си изпаднал в неприятна ситуация. Дали ще успееш да се справиш със ситуацията или ще се откажеш е твой избор. Обратната връзка може само да ти помогне да видиш повече гледни точки. Затова и много хора я ценят и следят какво е отношението на кандидатите за работа към нея.

 1. Да не си направиш KISS модел след интервюто

Ако си чел първата част на темата за грешки при интервю, вече знаеш повече за KISS модела и за това колко е важен според нас. И освен че е важно да си дадеш сметка за позитивите и негативите си по даден въпрос, е добре да направиш същото и след това, за да провериш как си се представил. Това ще ти даде по-ясна картина относно очакванията ти и реалността.

Ето как можеш да приложиш KISS Модела след интервю за работа:

 • Keep – Какво направих добре? (Например “Дойдох навреме”, “Бях отделил няколко часа, за да науча повече за компанията”)
 • Improve – Какво можеше да направя по-добре? (Например “Да знам как бих допринесъл в компанията със своите знания и умения”)
 • Start – Какво мога да започна да правя? (Например “Да ставам 3 часа преди интервюто, защото 2 не ми стигат да се приготвя и да стигна навреме” или “Мога да започна да си съставям кратки бележки с ключова информация за компанията и позицията, за да мога да се подготвя по-лесно с отговорите си за интервюто” )
 • Stop – Какво да спра да правя, за да подобря представянето си? (Например “Да спра да говоря толкова за себе в личен план и да наблегна на професионалния си профил”)

Ето още една статия на Жоро във Forbes Bulgaria за KISS модела – как да подобрявате всяка своя комуникация – включително след интервю за работа. А в тази статия можеш да видиш как прилагаме модела за да даваме повече стойност на клиентите, да подобряваме работата ни среда и да имаме човешки отношения в екипа.

Както виждаш, интервюто за работа в дигитална агенция не е просто пускане на EuroPass CV със снимка от дискотека. Е, поне не и ако искаш да те наемат на работа 🙂 Опитахме се да сме максимално изчерпателни и да ти дадем много съвети как да не допускаш грешките, които ни правят най-негативно впечатление по време на интервю за работа (както и преди и след него).

А ако дигиталният маркетинг ти е страст, можеш да погледнеш свободните ни позиции и да провериш дали можеш да се впишеш в нашия superHuman екип. Ако имаш малко опит, но четеш много и следиш последните маркетинг тенденции, тогава не се притеснявай да кандидатстваш за стаж при нас. Ние ще ти помогнем да натрупаш опит и знания, работейки по конкретни проекти и получавайки помощ от нашите специалисти. Чудиш се какво е да си стажант в Xplora? А какво става след стажа? След стажа, нашите стажанти са готови да заемат отговорно и самостоятелно позицията, за която са се обучавали. Оставяме ти цели три стажантски интервюта, в които нашите бивши стажанти (и настоящи служители) ти разказват повече как протича стажа и какво ги е впечатлило:

Никол

Теди

Бого

Ако искаш да гледаш свежи видеа и case-study-та от нас, запиши се за YouTube канала ни 🙂