Ексклузивно съдържание за Google Analytics 4

superHUMAN Блог

superHUMAN рождените дни, които ни събират, когато сме разделени

Помислете си какво е за едно дете, ако още не сте го изживели с вашето, да бъде затворено вкъщи на рождения си ден. Без голямо празненство с приятели. Без неочаквани или очаквани подаръци. Не е весело. И се помни дълго време. :/

Независимо дали сме малки или вече пораснали деца (see what we did there ????) – рождените ни дни и тези на нашите близки и приятели са особено важни. Те са не просто повод, но и възможност да покажем отношение към важни за нас хора. Как го правехме в Xplora преди извънредното положение, какво се промени сега и как ще бъде след като физическото дистанциране приключи, разказваме в новата си статия.

Преди 

Винаги сме празнували рождените дни на всеки от екипа като нещо много специално. Имаме си официален ритуал, създал се от само себе си – поне седмица предварително екипът се организира в таен чат, който има за цел да определи на какво рожденикът би се зарадвал мноооого, трябва ли да питаме някого за “вътрешна информация”, каква ще бъде изненадата при поднасянето на подаръка. Постепенно с разрастването на екипа сме попадали във всякакви ситуации, но винаги е било готино, когато всички се обединят около една идея и я обогатяват, като всеки добавя по нещо от себе си. Неслучайно празнуването на подобни поводи е причина №15 в списъка ни от 46 причини да се кефим на работата в Xplora.

Имаме разбира се и култови празнувания, повече отколкото можем да броим на пръстите си, които включват:

 • Рожденикът да трябва да мине през стая на офиса, решавайки специално създадена загадка, за да си намери подаръка. Разбира се целият целия екип върви по петите му, разсейвайки го от най-важната му задача.
 • Преобразяване на стаята на рожденика от предната вечер или на целия офис, ако това ще го накара да се почувства като в мол. Не можем нито да отречем, нито да потвърдим, че последното се е случвало.
 • Организиране на специално създадена среща за рожденика, за да бъде разсеян, докато основната подготовка тече в друга стая.

Сега

Всеки път, когато някой от екипа е бил в отпуска или в чужбина за рождения си ден – все едно сме тествали как ще е при home office и физическо дистанциране. 🙂 И сега няма нищо по-сложно. Даже е по-лесно, защото не се налага да планираме как човекът да не си открие сам изненадата, което повярвайте ни е по-лесно казано, отколкото реализирано.

Основният елемент на планиране си остава същия, макар и понякога логистиката на изпращане на подаръка да е една идея по-сложна. И сега пак “нахлуваме” в стаи, само че тези на Hangouts. Отново пеем Happy Birthday – на 35 гласа. А традицията за официално обръщение към всичките “граждани на кралство Xplora” не се пропуска за нищо на света. Чували сме и доста изобретателни, и доста срамежливи речи, някои са видимо подготвени, други са страхотни импровизатори. Но онзи сладък момент, в който само ти си в центъра на вниманието на всички хора, които те ценят, се запазва така чист, както от първия си път на случване.

След

Когато отново се съберем заедно, не мислим нищо да променяме – искаме да запазим екипа, отношенията и емоцията, която този ритуал създава. Вероятно ще се наслаждаваме още повече на възможността за физическа изненада. И отново ще трябва да измисляме начини как да се събираме толкова много хора в една стая. Особено ако решим да си наваксаме за всички рожденици, които сме празнували отдалеч.

А защо е важно да празнуваме по този начин?

Има много причини да отбелязвате рождените дни на хората от екипа. Споменаваме само няколко, които са от типа на добрите практики и структурираните знания:

 • Екип и социални интеракции – екипът се сплотява от нещата, които хората правят заедно. Колкото по-интензивна е дадена интеракция и по-наситена с емоция – толкова по-сериозно е сплотяването. Тогава, криза или не – имаме екип с много предходни положителни социални интеракции.
 • Символика и човещина – един от най-добрите учебници в света на тема организационно развитие представя четирите рамки, които винаги съществуват в една организация – йерархична (кой къде седи в йерархията), HR (мотивацията на отделните хора и на екипа), политическа (кой каква власт и влияние има) и символична (нещата, които са силни символи – традиции, рутини, жестове). Рождените дни са уникална възможност да покажете, че сте първо екип, после хора в йерархия – при нас всеки рожден ден се отбелязва с еднаква сила. Никой не получава по-голям подарък от останалите. Рождените дни сплотяват екипа – всеки получава удоволствието да участва в планирането как ще изненадаме даден човек от екипа, може да поеме инициатива за изненадата и, разбира се – да получи голяма изненада и емоция на своя рожден ден.
 • Storytelling – историите дават контекст – кой, какво, кога, как и защо. Казват, че една история е по-ценна от 1 000 думи. Нека го перифразираме така – сега във времена на криза не е важно толкова storytelling, колкото storydoing. Рождените дни са истински storydoing 🙂
 • Employee value proposition – сигурно знаете, че employee value proposition е ключово направление, което компаниите развиват в последните години. Преди да настъпи кризата, но според нас – особено по време и след това – employee value proposition ще има огромно значение. Като екип сме водили обучения, както и лекции по темата. Ето и деветте области на employee value proposition – оставяме на вас да прецените кои попадат в планирането и празнуването на рождените дни:
  • PURPOSE&VALUES – мисия; ценности
  • SOCIAL – забавно място за работа ли е; талантливи хора; добра организационна култура
  • INTEREST – интересно място за работа; предизвикателни, но постижими цели
  • APPLICATION – смислена работа; насърчава прилагането на знания и умения
  • DEVELOPMENT – възможности за развитие и израстване в компанията
  • ECONOMIC – правилно възнаграждение, чрез заплати, бонуси, придобивки
  • MANAGEMENT – добри мениджъри; мотивиращи лидери, които вдъхновяват, вярват, защитават, подпомагат и развиват екипа/служителите
  • WORK/LIFE BALANCE – достатъчна гъвкавост за постигане на цели на/извън работата
  • PHYSICAL– локация на работното място; физическа инфраструктура; физическа среда в офиса

Ако трябва да кажем защо празнуваме рождените дни на колегите си, ето как ще го формулираме.

Защото първо сме хора. Имаме своите нужди. Затова ще продължим да се грижим за екипа, да сме сплотени, и да празнуваме рождените дни заедно.

Надяваме се, сме ви вдъхновили за това как да направите нещо страхотно не само за рождениците, но и за целия ви екип *СЪРЦЕ*.