Ексклузивно съдържание за Google Analytics 4

superHUMAN Блог

46 причини да се кефим, че работим в Xplora

На 20 август започна 46-тият месец от създаването на агенцията ни, затова се опитахме да ви споделим 46 причини да се кефим на това къде работим. Ето накратко нещата, на които се кефим, като нямаме претенции, че сме ги подредили по ред, важност или броя усмивки, които предизвикват. Твърдим обаче, че си е супер яко да си класически XPLORA-ец (чете се експлорец) 🙂 Предната статия беше с 33 причини – по случай 33 месеца от стартирането на агенцията  – сега сме повече и имаме повече истории. Ако искате да видите какво е ново – можете да сравните със “старата” версия на нашите причини да се кефим.

За клиентите

 1. Знаем за какво ни наемат като агенция – да направим клиентите си успешни. Затова няма проекти “да вземем парите на клиента”, “клиентът плаща достатъчно”. А това гарантира удоволствието да виждаш клиентите усмихнати и доволни от избора си. И то с наша помощ.
 2. Защото повечето ни нови клиенти идват след препоръка от някой, който вече е работил с нас 🙂
 3. Когато имаме нов клиент, всеки може да пожелае да е част от проекта.
 4. Защото споделяме знанията си с цялата индустрия, без да се притесняваме. Така всички ставаме по-добри. А digital индустрията – по-HUMAN 🙂

За това как работим

 1. Имаме weekly development log. В него посочваме какво направихме отлично, какво научихме и тествахме, какво ни е попречило да направим нещо, какво „гръмна“ и трябва заедно да решим как да не се случва повече (няма да лъжем – веднъж на месец някой попълва и там), но любимото ни поле е “Искам да похваля някого”. Ако ви е станало интересно – похвалите са около 15 на седмица (при 33 причини бяха около 10 на седмица) и са за неща, които ни показват какво е важно за хората, с които работим.
 2. Цел и ежедневен акцент са реалните и смислени резултати за клиентите ни 🙂 Това прави нещата приятни и по-лесни 🙂 Защото няма самоцелен дизайн, самоцелно копи или “евтин клик”. И е страхотно не просто да знаеш, че не “набутваш” даден клиент, а че активно съдействаш всеки месец нещата да работят за него повече и повече. И че всичко има реален измерител. И да, можеш да предложиш да се пренасочи бюджет до ниво 10 лева на ден от даден канал към друг, защото виждаш, че даден канал или съдържание работи в пъти по-добре за конкретна цел.
 3. Няма чекиране за присъствие, timeshits (като timesheet, но наречено с истинското си име), таргети. Имаме си обаче седмична среща, на която всеки, който е разкъртил през седмицата, може да сподели за своя успех. 🙂 А още по-често другите споделят за него! 🙂 Получава ни се супер и то без да развиваме умения за “набиване” на часове и “пазарене” за таргети.
Xplora влакче от масажи за рождения ден на масажистката ни Любка

Следствие 1 – всеки помага на всеки – като истински екип, а не като задължение. Следствие 2 – всеки знае какви са проектите, какво предстои, как добавя стойност. Следствие 3 – колегите си помагат и никога не оставят някой да се бъхти сам. Следствие 4 – всеки може да постави под въпрос даден подход или решение – защото всеки се чувства ангажиран, но и носи отговорност за предложенията си. Страхотно е!

 1. Всеки има ментор, с когото да се развива – удоволствието да помогнеш на някого да развие потенциала си е огромно. Следствие – всеки може да е ментор на новите членове на екипа – така се развива истински рапорт между хората в екипа
Xplora ския Морфиъс
 1. Ако има проблем, който пречи на изпълнението на задачите, защото няма как – случва се да се появи “предизвикателство” и то в неподходящ момент, то винаги има към кого да се обърнеш за помощ. Понякога се събират толкова много помощници, че стаята трудно побира всички. Потвърдено от Дени.
 2. Всяка седмица, като само лятото поразреждаме, имаме Xplora Knowledge за половин час сутрин – якото е, че който иска присъства. А ние присъстваме!
 3. Имаме библиотека с яки книги за маркетинг и реклама, и психология, както и огромна онлайн колекция от знания. Но най-якото е, че работим в екип, защото знаем, че нито готината идея, нито готината визия или правилно таргетираната реклама са достатъчни. Обсъждаме заедно какво правим, “изпипваме” го, за да сме убедени, че работи, реализираме на 100%, анализираме резултатите в детайл и обсъждаме с клиента. И надграждаме. Нагледали сме се на съвети, добри практики, “онлайн материали” на стойност 80 000 долара и повече 🙂
 4. Който желае, може да работи home office – харесва ни, че няма ограничения кога може и колко пъти – просто никой не злоупотребява, защото сме екип.
Xplora ската Шива

За екипа

 1. Вече сме над 30 души – в началото беше лесно да сме повече, отколкото месеците, на които е агенцията. Сега вече трайно изоставаме. Но пък всеки е пропит от културата на Human Digital 🙂
 2. И понеже се занимаваме с маркетинг, знаем, че най-достоверният източник, според всички проучвания, са препоръките от приятели и хора, които познаваме. Затова много се гордеем, че когато има нова позиция, първи хората от екипа я препоръчват на свои познати. Earned media at it’s best.
 3. Страхотно е, когато някой има рожден ден – поне седмица преди това създаваме “таен” google chat канал, в който обсъждаме на какъв подарък или изненада рожденикът или рожденичката ще се накефи на макс.
 4. Много харесваме, че често ходим на teambuilding-и. Любимият ни беше в Сандански, сега е във Вила Айя. В Сандански в нощното заведение явно прекалиха с поздравите към нас, та охраната ни помогна мъничко при излизането. На вилата се наложи Ванката да помоли купонясващите да купонясват по-тихо 🙂
Xplora Team July 2019
 1. Когато нашият Зоро реши да глези момичетата, шоколадът в офиса не е мираж. А когато Дидо реши да глези дамите – цветята валят 🙂
Дидо от Xplora реши да глези дамите
 1. Имаме много танцуващи хора в екипа – и е мега яко да ходим на представленията им. И те да ни чуват как ги подкрепяме 🙂
 2. Имаме и хора със свои танцови школи 🙂 И да – могат да планират гъвкаво програмата си, за да водят часовете по танци. Хлапетата на Меги ще го потвърдят.
 3. Забавно е как Жоро ни измисля спортни активности – Мими ударно се включи на Legion Run, Катето на Crossfit, Дани почти с pole dancing … 🙂 Лили и Вили ни дават пример какво е да си спортен 🙂

Боби и стречинг с Ачо на Вила Айя

 1. Вярваме, че от всеки от нас зависи това да бъде за пример – светът се променя благодарение на нашите действия, а не от празни приказки. Затова имаме списък с каузи, които са ни “проговорили”, и всеки от екипа може да реши да им помага. Още по-якото е, че всеки може да дава предложение на коя инициатива бихме помогнали. В момента сме съпричастни към 4, но това е само началото. Всяка Коледа организираме с наши партньори “Предай нататък” –  помагаме на конкретни социални домове с конкретни неща. Домовете са посетени лично от екипа на Езикови Училища Интелект, откъдето следят и за връчването и използването на даренията. Тази Коледа заедно с 1% Промяна и Езикови Училища Интелект събрахме толкова много подкрепа, че надхвърлихме целта от 17 000 лева ♥ ♥ ♥
Xplora и Предай нататък
 1. Защото накрая на годината можеш да се изфукаш с някоя от наградите на Експлора – “Мис Модна Икона на Xplora” (тая титла Неди трудно ще я пусне), “Трол на Годината” (тук също Ленко не пуска) или пък високоуважаваната титла “Гладен на Годината”, за която с клиенти като Аладин Фуудс и Сладкарници Неделя, доста хора от екипа се борим.

За средата

 1. Прекрасно е да ходиш с желание на работа, защото ще се срещнеш с приятели! ♥
 2. Защото work life balance не е празно понятие. Както каза Кали, а тя има доста опит в агенции – “Тук наистина усетих какво е да ти помагат, да ти е лесно и приятно.” Леда, тригодишната й дъщеричка, може да потвърди ♥ ♥ ♥
 3. Имаме три тераси над парка Заимов, всъщност с новия ни релакс офис вече са 4 🙂 Най-много ни харесва голямата над парка, но за по-слънчевите дни имаме и други опции. Имаме и огромно българско знаме на терасата.
 4. Често в парка свирят джаз, а пейка-парти винаги е опция.
 1. Кали страхотно се грижи за цветята, сега, когато Рали е майка 🙂 Истинско удоволствие е да си на терасата.
 2. Имаме офисни витамини (мъжки и дамски), спирулина, чиа, чай, кафе, пуканки, Престиж-ки, Ариана, Zagorka IPA, Tiger, …. Абе, за всекиго по нещо.
 3. 16:00 ч. е ВРЕМЕТО за хрупанки, сладолед, шоколад. Но напоследък все повече от нас са на fit вълна, какво да се прави…
 4. В сезона на фрапетата винаги има някой, който се раздава и прави фрапета на останалите 🙂 А в сезона на плодовете винаги има някой, който приготвя чиния с нарязани плодове 🙂 И разбира се – в сезона на студените дни винаги има кой да предложи чайче с добавен ром 🙂
 5. Имахме си боксова круша… в стария офис! Сега момчетата, начело със Сашо, използват от време на време някоя врата… Паркът е под офиса, та могат да изразходват енергия на тенис на маса или на мачле. Жоро – на лостовете и на успоредките.
Xplora оперативка с боксова круша
 1. Напрежението и крясъците са за другите компании! При нас можете да чуете много смях и весели шеги от Social екипа, които те карат веднага да се присъединиш! 😉
 2. Глобяваме се! Със смутита! И само за хората, които идват начумерени на работа… Глобата е да изпият смути, направено на нашия Нутрибулет! А Снежи е страаашен смути майстор.
 3. Ами, да – яко и вкусно е да имаш клиенти като нашите. 🙂 Неди прави страхотни торти с бисквити “Роден край”. Баницата й чакаме с нетърпение.* И мъжете в Xplora не отстъпват по кулинарни заложби.
 4. Сиси и Кати правят мега healthy и вкусни кексове и мъфини.  ♥ ♥ ♥
 5. Снежи е и страхотен коктейл майстор. Както в офиса, така и на Вила Айя.
приготвя палачинки за екипа на Xplora
 1. Имаме поне 46 места за хапване около офиса – до скоро любимото ни беше “Ракета ракия бар” и “Bochefs”, но “Стария чинар” се оформи като фаворит – вече знаят – маса поне за 15 души и без чушки за Дидо 🙂  Но и от “левчето” не се отказваме.
 2. Офисната ни масажистка – Любка, ни прави и състезания: кой е в най-добра “масажна” форма, кой има най-голямо подобрение. Любка мечта!
на Xplora прави масаж изненада на масажистката Любка
 1. Имаме си “изолатор” за хората, които са шумни. Засега такива случаи не сме имали. 😉 Но пък става за звукозаписно студио, даже си има червена лампа.
 2. Можеш да работиш на бюро, пуф, фотьойл, прав, на земята, бос, на източния и западния балкон, на челна стойка и както още се чувстваш добре. И това е съвсем в реда на нещата. 🙂
 1. Никога не знаеш какво ще откриеш на лаптопа си, когато го оставиш отключен без надзор. Понякога курсорът ти се е превърнал в еднорог, понякога всичко магически е с главата надолу. Ние знаем, че е Ленко, макар и да отрича доста неубедително.
 2. Офисът се намира на 2 спирки разстояние от “Сердика център”  (една от причините на Рая). И на 3 минути през парка до яките сладоледи на Savini :))
 3. Може да сме Human Digital, но сме и доста Animal Friendly. Могат да го потвърдят нашите кучешки колеги Чипи – охраната на офиса и Сила – най-милата хостеса, която посреща всички клиенти с усмивка и ги изпраща с трикчетата, които, под наставлението на Ванката, изпълнява. Защото е страхотно всеки да има своята дума, с която описва изживяването в Xplora 🙂
 1. Има и много яки неща, които все пак споделяме, когато предстои някой да стане част от екипа. Или които ще изживеете, ако сте с нас 🙂
 2. Имаме още много и част от тях екипът събра на таблото по случай втората година на агенцията. ❤ Сега го ползваме да ни напомня сладките изминали мигове и как пораснахме заедно, за да станем това, което сме днес.
Xplora Team
 1. 46-тата причина можете да я допълните вие на нашата Facebook страница