Ексклузивно съдържание за Google Analytics 4

superHUMAN Блог

Какви бяха новостите, представени на Google I/O 2023?

Google I/O е ежегодна developer конференция на Google, в която компанията показва последните си технологии и продукти.Тази година събитието се проведе през май месец и беше изключително вълнуващо. Фокусът бе изцяло насочен към иновации, базирани на изкуствен интелект, които ще бъдат на разположение на програмисти и потребители и ще им дадат възможност да надникнат в бъдещето на технологиите.

Някои от основните обявления на конференцията бяха по отношение на Google Bard, имплементирането на PALM 2 и нови функции като напълно реалистични карти и Magic Editor инструмента. На конференцията от Google заявиха, че целят компанията изцяло да се насочи в сферата наа изкуствения интелект, което означава само едно – в бъдеще ще наблюдаваш все повече продукти, услуги и иновации, базирани на него.

В следващите редове ще ти представим по-голяма част от новостите, които бяха обявени на конференцията

AI базирана търсачка

От Google са в процес на тестване на езиков модел, захранван с изкуствен интелект.

“Потребителите ще виждат следващите стъпки, които могат да предприемат, когато търсят нещо в интернет. Ще им се визуализира AI-генерирано обобщение на информацията с линкове в случай, че искат да търсят в още по-голяма дълбочина. Когато натиснат следващата стъпка, която им е предложена, търсачката ще ги отвежда към нов режим, в който ще могат да попитат Google повече за дадената тема, от която се интересуват. Контекстът ще се променя със смяната на последващите въпроси.”, заявиха от Google.

Новата търсачка ще ти даде възможност да откриваш различни теми в интернет по много по-креативен и разчупен начин. Търсенето ще се базира на алгоритми, които да създават сходни теми, идеи и изображения с помощта на ключовите думи, които използваш.

На конференцията бе обявен също новия “Perspectives” филтър, който в скоро време ще бъде наличен в горния ъгъл над резултатите в търсачката. Чрез него ще можеш да се възползваш от начина, по който другите потребители търсят информация. Например дискусии във форуми, Q&A сайтове, платформи на социални мрежи, особено такива, които съдържат видеа.

Palm 2 езиков модел

Palm 2 е голям езиков модел с общо предназначение, който се самообучава, без допълнителна нужда от класифициране на типа данни, с цел подобрение на прецизността на NLP задачи. Или иначе казано, моделът е способен самостоятелно да класифицира текстова информация и да анализира емоциите и мотивите, които са били вложени от страна на потребителя при интеракция. Представянето на Palm 2 е свръх технологично и се дължи на иползването на най-актуалните бази данни. Освен това моделът може да бъде трениран на почти всички програмни езици и домейни.
PaLM 2 захранва над 25 от продуктите, които бяха обявени на I/O конференцията, а десетки от екипите на Google го използват ежедневно в работата си.
PaLM 2 също предлага обновен и подобрен support при писане и дебъгинг на кодове.

Ъпдейт на езиковия модел на Bard

Google Bard е разговорен AI модел, който може да генерира естествено звучащи отговори в резултат на текстово зададени въпроси. Новите актуализации включват подобрения в способността на модела да обработва сложни разговори на множество теми. Моделът също бе актуализиран да отговаря по-прецизно и информативно. В допълнение към всичко това, Bard може да долавя и отговаря според емоциите на потребителя, както и да предоставя персонализирани отговори въз основа на настроението на потребителя.
Допълнителни подобрения към Bard, които бяха обявени включват “тъмен режим”, както и че в най-скоро време ще могат да се прикачват изображения при търсене. Очаква се до края на годината Bard да разпознава и да генерира съдържание на 40 от най-широко използваемите езици. Премахнат бе и списъка за изчакване така, че повече потребители да могат да взаимодействат с него директно..
В бъдеще Bard ще бъде интегриран не само в продуктите на Google, но и в различни популярни приложения — напр, Adobe, Instacart и Khan Academy.
Важно: Към момента Bard не е наличен за България!

 • Med-PaLM

Med-PALM представлява езиков модел с изкуствен интелект, който може да определя заболявания на базата на медицински изображения (рентгенови снимки, диаграми и т.н.) и електронни здравни досиета. Моделът използва техника на контролирано самообучение чрез класифициране. Това му дава възможност да се обучава от огромна база данни без да съществува нужда те да бъдат предварително обозначени какво представляват и от какъв тип са.
От Google вярват, че Med-PALM ще помогне на лекарите да поставят по-точни диагнози и за цялостно подобрение в сферата на медицината.

 • AI в Google Workspace

Google Workspace използва силата на генеративния изкуствен интелект, за да отключи нови начини на работа, така че да можеш да създаваш, лесно да се свързваш и да развиваш колективно даден файл. Писането става по-лесно благодарение на изкуствената интелект в Workspace, който включва AI в Gmail, Docs, Sheets и Slides. Генеративният AI в Gmail ти позволява като потребител да превръщаш бележки в подходящи имейли. В Slides въвеждат AI, който ти позволява лесно да създаваш изображения от текстови описания. Новите инструменти с AI в Sheets могат да автоматизират класификацията на данни и да ти помагат да организираш събития и проекти, за да проследяваш и анализираш данните си по-бързо. В Meet въвеждат възможността за генериране на уникални фонове за видео обажданията ти. В Docs писането става още по-добро с добавянето на AI елементи, променливи и шаблони, които скоро автоматично ще се сливат в съдържанието, като ти предоставят бързи команди за действия директно в документа.

 • Резултати в реално време в Google Maps

Google Maps представи новата функция „Поглед в реално време за маршрути“ в някои градове. Новата функция обединява цялата информация, от която като потребител можеш да имаш нужда, в едно място, включително данни за симулации на трафик, велосипедни ленти, сложни кръстовища, паркинги и други, както и нова функция за навигация в разширена реалност, наречена „Live View Plus“.

 • Magic Editor в Google Photos

Google Photos представи новата функция за редактиране на снимки, наречена „Magic Editor“. Тази функция използва изкуствен интелект, за да предлага редакции въз основа на предпочитанията ти и съдържанието на снимката. Тя може автоматично да настройва яркостта, контраста и други настройки, за да подобри общия вид на изображението.

 • Codey

Codey е новият инструмент за редактиране и генериране на код на Google. Той е част от няколко AI-ориентирани инструмента за кодиране, които вече са пуснати, и също така е отговорът на Google на Copilot на GitHub, инструмент за чат, използван за задаване на въпроси относно кодирането. Codey е специално обучен да се справя с кодови предложения и е обучен да се справя със запитвания, свързани с Google Cloud като цяло.

 • Генератор на изображения Vertex

Google също обяви Vertex AI, услуга с изкуствен интелект, който включва модел за преобразуване на текст в изображение, наречен Imagen. Той може да генерира и редактира изображения, както и да пише описания за съществуващи изображения.

 • Проект Starline

Google представи най-новият прототип на проекта Starline – телеконферентна 3D видео кабина. Най-големите промени включват по-малко хардуер, по-малък брой камери, и по-голям фокус върху изкуствен интелект и машинно обучение за генериране на триизмерните изображения. За да се осъществи това преживяване, от Google прилагат изследвания в областта на компютърна графика, машинното обучение, пространствено и аудио компресиране в реално време. Също така, разработват система за показване на светлинни полета, която създава усещане за обем и дълбочина, което може да се изживее без нуждата от допълнителни очила или слушалки.

 • Проект Gameface

Проектът Gameface представлява гейминг мишка с отворен код, която ти дава възможност да контролираш курсора на мишката единствено чрез движение с глава и мимики. Да, БЕЗ РЪЦЕ. Можеш единствено да повдигнеш вежди, за да кликнеш и преместиш нещо, или да си отвориш уста, за да преместиш курсора.
Проектът Gameface е обещаваща нова технология, която цели да направи гейминга по-широко достъпен.

 • Android Auto

Android Auto е предназначен да свързва телефона с колата ти. Просто натисни, за да получиш инструкции за шофиране или дай гласова команда, за да изпратиш съобщение. Дори може да се обадиш на майка си, без да докосваш телефона. Функционалността е създадена с цел подобрение на фокуса при шофиране. Но не по скучен начин.
Android Auto е наличен в над 200 милиона автомобила на пътя, като числото на моделите с вградена Google функция се очаква да нарасне двойно до края на тази година.

Други новости, които бяха представени на Google I/O:

 

 • Проект Tailwind, инструмент за бележки с изкуствен интелект, който се захранва с твоите лични бележки и източници.
 • MusicVAE – инструмент, който използва алгоритъм с машинно обучение, за да генерира оригинална и автентична музика. Платформата позволява на потребителите лесно даа имплементират своите креативни идеи..
 • Google Play Store – нови начини, по които програмистите могат да използват изкуствения интелект на Google при разработването и оптимизирането на Android приложения за Play Storе, както и други инструменти, които ще дадат възможност за достигане до повече потребители, като напр. Автоматизирани преводи и други рекламни услуги.
 • Wear OS 4 – новата версия оперативна система на Google за смарт часовници. Тя включва щадящ режим на работа, който служи за удължаване живота на батерията, нови функционалности за достъп от типа text-to-speech. В скоро време се очаква програмистите да имат възможност да създават Wear OS персонализации, които да могат да се публикуват в Google Play. Очаква се по-късно тази година също да бъде пуснат Wear OS 4.