Ексклузивно съдържание за Google Analytics 4

superHUMAN Блог

Facebook пуска нови 230 емотиконки

В световен мащаб понастоящем се изпращат дневно около 5 милиарда емотиконки и то само по Facebook Messenger. Общуването ни online отдавна изглежда немислимо без иконките, с които изразяваме емоция и даваме яснота на другия с какво настроение пишем дадено съобщение.

Първите емотиконки са създадени през 1999 г. от японския художник Шигетака Курита, който е работил върху ранна мобилна интернет платформа. Художникът искал да създаде лесен интерфейс, с който да предава дълга информация по възможно най-кратък начин. Точно за това прави и малки пикселни изображения, които можело да се набират на клавиатура и след това да се изпращат по мобилните телефони като изображения.

Знаехте ли, че най-използваната емотиконка в световен мащаб, е тази, която изразява бурен смях ????, следвана от влюбеното човече ????. Какво ли ще ни донесе новата порция емотиконки, с която Facebook ще разнообрази начина ни на общуване?

Всяка година Unicode одобрява и пуска нов комплект изображения. Тази година 230 нови емотиконки ще се разгърнат и една от целите им ще бъде да са по-приобщаващи и съпричастни към хората в неравностойно положение, хората с различен цвят на кожата и възрастните, които също са потребители на най-голямата социална мрежа. Дори ще бъде включена емотиконка за месечния цикъл, която ще бъде отправена към дамите – отново за по-лесна и бърза комуникация. Ще има и изображения на хора с различна сексуална ориентация като призив за това да сме толерантни към всички.

Толерантността е нещо, за което и Apple лобира, като обяснява, че „всеки седми човек по света има някаква форма на увреждане, а добавяйки подобни емотикони, символизиращи жизнения опит на различните потребители, спомага за развитието на разнообразна култура, включваща в себе си и различните.”

Разбира се, през 2019 г. ще има и много нови изображения с храни, дрехи, растения, животни и всякакви предмети, които ще направят общуването ни чисто и просто по-забавно. Новите емотиконки ще бъдат част от “Emoji 12.0”, който ще излезе през третото тримесечие на годината.

Смятаме, че емотиконките, които имат най-голям потенциал да бъдат използвани често и ще бъдат особено интересни на потребителите, са тези с хората от един пол, които се държат за ръце. Темата за толерантността към различните сексуалности със сигурност е тема, за която все повече ще се говори, за да стане тя част от живота и мирогледа на обществото ни.

От забавна гледна точка – сигурни сме, че новите емотиконки с храни ще бъдат изключително често използвани както от отделните потребители, така и от бизнеса с ресторанти и доставки на храна, които често публикуват съдържание и рекламират различни акценти в менюто и услугите си.

Ако искаш да гледаш свежи видеа и case-study-та от нас, запиши се за YouTube канала ни 🙂