Ексклузивно съдържание за Google Analytics 4

superHUMAN Блог

Съживяването на една рисунка

За поредна година векторните илюстрации придобиват все по-голяма популярност в дигиталната среда. Ако си решил да се захванеш с нещо подобно, нашият дизайн екип ще ти сподели как нещата се случват при нас.

Може би първото и най-важно нещо е да прецениш дали искаш изцяло да нарисуваш илюстрацията си първо на лист хартия или директно ще действаш в Adobe Illustrator. След като избереш един от двата вариантa на векторизиране, е време за същинската работа. В статията ще ти разкажем за стъпките как да пренесеш рисунката си от лист хартия в дигиталната страна.

Избери и проучи идеята си

Важно е да имаш конкретна идея, която да проучиш, както и да знаеш къде ще бъде използвана илюстрацията и с каква цел. Ако правиш илюстрация за Facebook пост например, хубаво разгледай страницата, на която ще се публикува. Важно е постът да е в синхрон с останалите илюстрации, визии и цялостната стилистика на конкретната страница.

Опрости максимално финалната си идея 

Това, което е излишно, спокойно можеш да го елиминираш. В един момент непрекъснатото добавяне и наслагване на детайли може да навреди на илюстрацията ти. Придържай се към първоначално избраната идея.

Скицирай с молив няколко варианта

От генерирането на идеи с молив никога не губиш, само печелиш време. Скицирай финалните си 3 идеи и избери подходящата, която да направиш с тънкописци.

с молив няколко варианта

Помисли за стила на илюстрацията​

Днес от една идея за илюстрация можеш да получиш няколко тотално различни крайни резултата, само като експериментираш с различни текстури, светлина и сенки или стилистиката. Grain & Noir текстурите са доста популярни напоследък, а flat design-a все още е цар. Може да потърсиш вдъхновение в различни примери и да подбереш подходящия стил и ефект за твоята илюстрация.

за стила на илюстрацията

Избери си цветове​

Палитрата за една илюстрация е важна част от създаването й. Ако правиш илюстрация за конкретен бранд, би било много подходящо цветовете да са пряко свързани с него. Ако илюстрацията не е свързана и правена конкретно за някоя марка, може да подбереш своя свободна палитра. Ако рисунката е по-детайлна, може да е и до 10 цвята, но ако е нещо семпло и простичко, е супер подходящо да избереш не повече от 3 основни цвята.

си цветове

Финализиране и детайли​

Векторизирането е важна част от съживяването на рисунката. Благодарение на Adobe Illustrator, можеш да премахнеш всички ненужни артефакти от рисунката и да я превърнеш в чиста фигура. Но преди това ще ти споделим една тайна → след като снимаш рисунката си, я направи черно бяла и засили контраста → тогава ще имаш по-малко работа по векторизирането й. След финализирането вече можеш да оразмериш илюстрацията за Facebook пост, Instagram story, header image на website и какво ли още не.

и детайли

Ако искаш да гледаш свежи видеа и case-study-та от нас, запиши се за YouTube канала ни 🙂