Ексклузивно съдържание за Google Analytics 4

superHUMAN Блог

Разказване на бранд историята чрез дизайн

Днес все повече говорим за бранд история и защо тя е важна. Историите и тяхното разказване са основополагаща част от нашето съществуване. За да бъде една история запомнена и разказвана обаче, е необходимо тя да бъде пленителна и увлекателна.

Последните години концепцията за брандовете също претърпя драстични промени. Потребителят все повече иска да разбере историята, която стои зад дадена марка. Вече не е достатъчно да кажеш, че твоят продукт е най-добрият, тъй като всеки би го казал за своя продукт или услуга. Потребителите очакват този тип твърдения и не ги приемат за чиста монета. Необходимо е да разкажеш защо именно той е най-добрият, с какво е различен от конкуренцията и как си стигнал до идеята да го създадеш.

Хората харесват добрите истории. Не е нужно историята да е дълга или сложна. Важното е да носи смисъл за адресата – вашия таргет потребител. А как да я направите още по-вълнуваща и ангажираща? Използвайте силата на дизайна!

Дизайнът и историята

Брандирането е едновременно идеята и образа за дадени продукт, услуга или компания. Разказването на историята визуално въздейства на аудиторията, като свързва идеята и образа по един неразривен начин. То работи най-добре, когато всички визуални елементи на един бранд – лого, опаковка, уебсайт, печатни материали, дигитални активи предизвикват правилната за бранда комбинация от емоции.

Как да разкажем нашата история визуално? 

  1. Открийте историята си

Знаете ли коя история искате да разкажете? Помислете по следните няколко въпроса:

  • Какъв е вашият продукт или услуга?
  • Коя е вашата аудитория?
  • Къде се намирате?
  • Каква е вашата индустрия?
  • Какви са ценностите ви?
  • Защо сте различни?

Вашата история не е нужно да съдържа отговорите на всички тези въпроси, но те могат да ви послужат за основа. Ако географски сте разположени на някое уникално място, наблегнете на него. Включете единствено детайли, които ще са интересни за вашата аудитория. Вие говорите именно на тях, така че бъдете верни на себе си и на тях.

Сега подсилете историята си визуално.

Разбрахте концепцията, а сега ще ви дадем и един пример как тя работи. Д-р Стани Кръстев дойде при нас със запитване да изработим личен негов уебсайт. Това, което искахме да разкажем, беше повече от професионалните му успехи. Искахме да покажем що за човек е той, какви са ценностите и интересите му, освен да наблегнем на това, че е добър професионалист. За целта направихме фотосесия, в която разказахме историята му чрез локациите и реквизита в снимките. Създадохме също така лого, което е в ръкописен стил и допринася за изграждането на по-лична връзка.

на личен уебсайт от Xplora
  1. Проучете конкурентите си

Вижте какво ви отличава от другите и наблегнете на него.

Тортите на Сладкарници Неделя са 100% ръчно изработени. В продуктовите фотосесии, които правим за тях, наблягаме на този факт, като представяме тортите в уютна атмосфера с голямо внимание към детайла. Друго тяхно предимство е, че създават торти по поръчка, които са уникални в своя дизайн. За тяхното представяне подготвихме шаблон, в който именно тортите са главния герой. Така потребителят знае, че Неделя му предлага подходящо решение за всеки празник и повод.

на подходящ шаблон за брандиране на прод
  1. Кои визуални ресурси ще работят за вашия бранд

Помислете от какви визуални ресурси се нуждаете в момента, за да разкажете своята история. Това, че конкурентите правят продуктови фотосесии не означава задължително, че ще работи и във вашия случай, например.

В какъв етап е вашият бизнес в момента и къде бихте искали да отидете в бъдеще? Бъдете стратегически насочени към каналите, които ще използвате, за да разкажете историята си визуално. Дали ще е чрез статични изображения, видео съдържание, фотосесия или може би графики.

Сладките изкушения на Престиж толкова ни вдъхновяват, че сетовете за снимки сами се редят. Месец след месец допълваме съдържанието с монтажи, фотографии, видеа и илюстрации, а миналата година коледния дух така ни завъртя, че построихме цяла къщичка.

Storytelling Престиж 96 by Xplora
  1. Създайте своя look & feel и го следвайте

В дизайн средите често говорим за консистентност. Когато става въпрос за брандинг и разказване на истории е от особена важност да се поддържа визуално единство при разнообразните типове съдържание.

Това не означава, че първоначалните решения, които вземем, са окончателни. Визуалната идентичност се развива заедно с марката и компанията в течение на времето. Така най-вероятно сте забелязали, че нашите монстъри еволюират с всяка година, като дори излязоха от дигиталната среда. Важно е да имате визия за развитие и да полагате усилия за надграждане и в посока на визуалните активи.

Xplora Monsters
Xplora Employer Baranding

Бранд историята заедно с правилния дизайн могат да създадат чудеса. Така че дайте свобода на въображението си!