Ексклузивно съдържание за Google Analytics 4

superHUMAN Блог

Google въвежда задължителна верификация на идентичността за всички рекламодатели

На 23.04 в пост в официалния си блог Google обяви, че ще изисква от всички Google Ads рекламодатели документация за потвърждаване на тяхната идентичност и географската локация на техния бизнес. Решението продължава стартиралата през 2018 година в САЩ инициатива за задължителна верификация на рекламодателите, провеждащи кампании, свързани с политически избори. Новото решение прави това изискване задължително за всички.

Целта на промените е свързана със стремежа на Google да осигури повече прозрачност и да предостави на потребителите допълнителна информация за рекламиращите в платформите на Google. Потребителите ще могат не просто да виждат рекламите, а и лесно да получат информация за това кой е рекламодателят зад тях. От друга страна, това изискване ще окаже положителен ефект върху качеството на рекламата в екосистемата на Google. Очаква се необходимостта от верификация да спомогне за отсяването на нелоялните рекламодатели и опитите им да разчитат на реклами, прикриващи тяхната идентичност.

От Google предвиждат, че процесът по верификация на всички рекламодатели, част от рекламната платформа, ще отнеме няколко години. Новите изисквания ще бъдат въведени първоначално в САЩ, а след това и в целия свят. Възможно е да си прилагат с приоритет към някои индустрии, сред които индустриите, подлежащи на по-строги регулации (пр. Финансови продукти и услуги, здравеопазване), както и такива, свързани с обучителни и консултантски услуги. Информираните рекламодатели ще разполагат с 30 дневен срок за подготовка на изискваните данни, като неподадена на време информация ще води до спиране на техните реклами.

Информацията, която следва да предоставят, включва: 

  • Данни за лична идентификация
  • Документация, свързана с бизнес регистрацията
  • Друга информация, служеща за идентификация и доказваща държавата, в която оперира бизнеса

Повече информация относно процеса по верификация на идентичността можете да откриете в официалния help center на Google.

След въвеждането на промените, потребителите ще могат да виждат повече данни за рекламодателите. Наред с опцията за получаване на повече информация за таргетирането на рекламата чрез клик върху „Защо тази реклама” / “Why this ad”, ще бъде предоставена и възможността за получаване на повече информация относно самия рекламодател чрез клик върху “За рекламодателя” “About the advertiser”. Тя ще съдържа името на рекламодателя и данни за локацията на  компанията. Там ще бъде преместен и слайдерът, позволяващ ни да контролираме дали да виждате реклами от този рекламодател и в бъдеще.

да получа повече информация за рекламодателя в Google

С тази промяна Google правят поредната стъпка към осигуряване на повече прозрачност, информация и контрол над вижданото от потребителите рекламно съдържание.
Следим темата с интерес. Очаквайте ново включване от нас при развитие по нея.

Ако искаш да гледаш свежи видеа и case-study-та от нас, запиши се за YouTube канала ни 🙂