Ексклузивно съдържание за Google Analytics 4

superHUMAN Блог

Как компанията да отчете действията и нуждите на потребителите на всяка фаза

В статията Петте фази на съвременната потребителска пътека подробно разгледахме отделните фази, представени в Маркетинг 4.0 на Филип Котлър. В статията можете да намерите и много конкретни примери както за подходи, така и за конкретни кампании.

Макар вече остарял, моделът на Дерек Ръкър за четирите A: aware (осведоменост), attitude (нагласа), act (действие) и act  again (повторно действие), е отличен, за да може никоя компания да не пропуска последната фаза – act again. В момента е лесно да достигнеш до потребителите, лесно е да ги облъчиш, даже да подтикнеш и те да “кликнат” или натиснат с пръста. Само че, както вече се убедиха много хора – един бизнес трудно, направо невъзможно, може да съществува само с едно действие на потребител. След това става прекалено скъпо тези потребители пак да бъдат върнати обратно. В днешната дигитална ера тези потребители вече ще имат закачено cookie (бисквитка, с която могат да бъдат таргетирани с последваща обвързана реклама) и в профилите им във Facebook и в Google екосистемите ще бъде записано какви интереси имат, какво за закупили или поръчали. Което означава, че ще се конкурирате с много други компании за действията на тези потребители. Сега, ако се замислите – някои от компаниите, които виждате, че се справят изключително добре в днешната дигитална ера са именно тези, които отлично са планирали, изпълняват и надграждат фазата act again (повторно действие). Моделът на 5-е А е още по-обхватен и включва ключова фаза – advocate.

В тази статия сме предвидили конкретни примери за подходи в дигиталния маркетинг, както и case studies по отношение на прилагането на модела на отделните фази:

За маркетинг предположенията и как да ги валидираме

Както е посочено и в книгатата – има индустрии, които имат специфики по отношение на отделните фази, както и по отношение на приложими добри практики. В книгата съвсем правилно е посочено, че много неща следва да се тестват и валидират. Тук представяме лекция на Жоро Малчев, управляващ съдружник в Xplora, на Online Advertising Conference по отношение на маркетинг предположенията. На практика всичко е маркетинг предположение – до момента, в който нямаме валидация от реално поведение на реални потребители. А в дигиталния маркетинг тази валидация може да бъде направена по начин, по който преди не е можело толкова бързо, лесно и понякога – оптимално по отношение на ресурси.
В презентацията ще намерите основните типове предположения, касаещи дигиталния маркетинг като част от маркетинга на една компания. Има и няколко много конкретни примера за това как могат да бъдат валидирани конкретни предположения, използвайки инструментариума на дигиталния маркетинг.
Презентацията можете да видите в нашия Slideshare.

За важността на ранните индикатори за висока стойност

В един идеален (за маркетинг екипите) свят – всеки потребител предоставя детайлна информация за себе си –  ценово чувствителен ли е и точно колко, лоялен ли е към нашия или друг бранд, дали просто “убива малко време” или наистина си заслужава да вложим още усилия в отношенията, колко би плащал през целия си жизнен цикъл като клиент на компанията и т.н. Да, ама не. Никой не дава такава информация. В тази връзка е особено важно да имаме модел, по който да разбираме оптимално точно за потенциалната стойност на дадени потребители за компанията.
В статията за workshop на екип на Google на DigitalK представяме конкретната концепция за т.нар. ранни индикатори за висока стойност – конкретни сигнали, които да планираме и отчитаме по потребителската пътека на текущите или потенциалните ни клиенти. Вече виждате пряката връзка с отделните фази 🙂
Статията можете да видите в нашия блог.

За придвижването на потребителите между отделните фази и осигуряване правилните хора да предприемат действие 

Представяме примера на Viessmann и термопомпи – продукт, който определено включва специфични аудитории. Важно е, защото импресии и гледания се купуват лесно, има хора, които кликат на всякакви неща 🙂 Важното в маркетинга е правилните хора да правят правилните неща и то по оптимален за бранда начин.
В това case study за дигитален маркетинг ще видите анализа, избрания подход, конкретните използвани инструменти и разбира се – постигнатите резултати. Ценно е да видите как може да се инициира фаза ask при потребителите, даже и самите те да не са я стартирали. За целта е важно да се отчита целия контекст на поведението на потребителите – какви сигнали са ни дали, и каква стойност можем да им предложим по потребителската им пътека, още преди да за закупили.
Видеото можете да гледате тук.

За правилното измерване в отделните канали

Който не се е занимавал с дигитален маркетинг  може още да живее със заблудата, че в дигиталният маркетинг има “абсолютната информация” – всичко е ясно, всичко е на 100% измеримо, можете да влезете в колкото желаете голям детайл и т.н. Който се е занимавал – знае, че нещата не са толкова прости. И макар дигиталният маркетинг да има своите предимства, има и своите ограничения. Едно от тях е, че не всичко е дигитално (слава богу). Друго е, че отделните платформи невинаги показват едни и същи данни – което е нормално, доколкото всяка има своя модел на отчитане на определени дигитални сигнали.
Затова сме подготвили детайлна статия за основните причини за разликите в данните в Google и във Facebook екосистемите в рамките на една и съща кампания за едни и същи потребители.
Статията можете да видите в нашия блог.

За правилното брифиране на агенция

За да може дигиталният маркетинг да работи за една компания – тя трябва да може да го надгражда всеки месец. Защото нещата не са фиксирани, защото потребителите не са фиксирани 🙂 И защото все повече маркетинг цели се реализират повече или донякъде в дигитална среда.
Независимо дали ползвате дигитална агенция, или имате вътрешен екип по дигитален маркетинг – сигурно знаете какво е бриф (brief). За да може една компания да да постигне целите си в дигиталния маркетинг, тя трябва да знае какво да дефинира вътрешно и какво да остави в ръцете на специалист в маркетинг екипа си, или на дигиталната агенция. Затова сме посочили и петте най-често срещани грешки при брифиране на агенция – те имат голямо отношение именно към отделните фази по потребителската пътека.
Статията можете да видите в нашия блог.

Как да планираме дължината на дигиталната кампания

Със сигурност с промяната на потребителите като поведение, като канали, които ползват и начина на ползване – налага се постоянно да мислим, тестваме и валидираме дължината на дигиталните кампании. Една от големите промени при клиентите ни, които преди това не са ползвали дигиталния маркетинг като интегрирана част от маркетинга си, е добавянето на always-on дигитални кампании. Потребителите имат своите фази и както се досещате – те много трудно могат всичките да попаднат в конкретна времева рамка.
Затова е особено важно как се планира дължината на дигиталната кампания. Ще видите много неща, които имат голямо отношение именно към отделните фази по потребителската пътека.

Статията можете да видите в нашия блог.

Ако сте харесали тази статия ще харесате и останалите статии за Маркетинг 4.0 – статията Петте фази на съвременна потребителска пътека  и Контент маркетинг в ерата на Маркетинг 4.0.

Ако искаш да гледаш свежи видеа и case-study-та от нас, запиши се за YouTube канала ни 🙂