Ексклузивно съдържание за Google Analytics 4

superHUMAN Блог

5 + 1 причини да преминете в “синия” АdWords интерфейс за постоянно

Време за четене: 5 минути

Автор: Даниел Марков

Да, новата визия на Google AdWords e с нас вече повече от година. Затова ще го наричамe “синия” интерфейс. Драстичната промяна във визията и различната подредба на елементите продължават да са основните причини някои от нас все още да използват добрата стара версия. 

Един ден обаче ще се събудим и “Return to previous AdWords” вече няма да е там. Тогава ще ни се наложи да работим със синия интерфейс. Ако все още не сте готови за него и не искате да преминете за постоянно на “The new AdWords experience”, ние ще ви дадем 5 + 1 причини да го направите днес.

 1. Advanced bid adjustment

Функцията Advanced bid adjustment се избира на ниво акаунт от вертикалното меню. С тази функция можем да завишим честотата на показване на Call extension-а. По този начин можем да сме по-агресивни в наддаването, ако за нас е важно да получаваме директни обаждания от SERP (Search Engine Result Page). Тази функция може да бъде особено полезна за Drink And Drive компании, заведения, салони за красота и за всеки бизнес, в чиято потребителска пътека може да присъства директна интеракция по телефон.

1 Google ads advanced bid adjustment
 1. Auction insights за ключови думи

В добре познатия ни интерфейс можем да получим тази информация за кампания или рекламна група. Ако разполагаме с достатъчен обем информация, в синия интерфейс можем да сегментираме данните от Auction insights до ниво ключови думи. Това може да ни помогне да добием представа в детайли за участието на конкурентите ни в аукционите за всяка ключова дума. По този начин можем да вземем по-информирано решение за стратегията ни в аукциона в SERP. Можем да се възползваме от новата възможност, като в раздел “ключови думи” маркираме тези думи, които искаме да проверим. След маркиране ще се появи синята лента с опции, в която е нужно да изберем “Auction insights”.

2 Google ads keywords auction insights
 1. Клавишни комбинации​

От начало навигирането в новия интерфейс на моменти може да бъде напрягащо. Затова е добра идея да използваме клавишните комбинации. Освен че клавишните комбинации могат да ни помогнат, когато не се ориентираме, работата с тях е и по-бърза. Комбинациите не са много, но можете да започнете с “?” (или shift+?). С нея отваряме прозорец с останалите комбинации:

3 Google ads keyboard shortcut

Очакваме тази възможност да се развие с времето и да се увеличат клавишните комбинации.

 1. Таргетиране по ”Life events”

За да се възползваме от таргетиране по Life events, е нужно да създадем GSP (Gmail Sponsored Promotions) или Video кампания. След като сме създали кампанията, на ниво таргетиране в рекламната група избираме “Intent and life events”.

5 Google ads overview

Можем да се възползваме от следните опции:

Потребители, които…

 • наскоро са завършили или ще завършат университет/колеж
 • наскоро са се оженили или им предстои да се оженят
 • са в процес на смяна на жилището си или скоро са го направили

Това таргетиране може да е изключително полезно за HR компании, сватбени агенции, бижутерии, агенции за недвижими имоти, автомобилни брандове и подобни свързани продукти.

Таргетирането по Life events може да се комбинира и с останалите познати методи на таргетиране за още по-тясно сегментиране на аудиторията.

Още с началото на тестовата кампания за нашия клиент BLD (строително-инвестиционна компания) разбрахме потенциала на този тип таргетиране, стига посланието да бъде правилно. GSP кампанията, която таргетира по Life events, отчита един от най-добрите проценти на реализация (реализация = запитване за жилище), като за януари 2018 г. по този показател отстъпва само на таргетирането по brand ключови думи. Тези стойности се запазиха и през следващите месеци от кампанията.

 1. Преглед и достъпност до данните

В тази точка ще разгледаме няколко нови свойства, които улесняват работата ни на дневна база като:

5 Google ads overview
 • Оverview страницата. Промяната тук е очевидна и информацията, която новото overview ни дава, може да ни бъде от голяма полза. Полетата с данни, наречени “карти”, са адаптивни и могат да показват данните, които са важни за нас.
 • Възможност за стесняване и разширяване на колоните. Тази функция може да ни бъде полезна, когато искаме да гледаме много колони наведнъж или по-малък брой да бъдат по-прегледни. За да променим ширината на избраната от нас колона, преместваме курсора на границата между две колони и разтегляме според нуждите ни.
 • Улеснен достъп през вертикалното меню. Чрез него можем да достъпим с един клик до график на рекламите, устройства, локации и други.
 • Доклад за landing страници. Можем да достъпим информацията за landing страниците си на едно място от вертикалното меню. В тази секция ще открием доклад с обичайните метрики, които сме свикнали да виждаме, заедно с Mobile-friendly click rate, откъдето можем да разберем колко процента от кликовете на кампаниите ни са попаднали на оптимизирана за мобилни устройства landing страница. Информацията се генерира от Mobile friendly test-a на Google.
 • Управление на изгледа, благодарение на responsive дизайна. Когато сме в главното меню на 100% zoom, виждаме това:

Можем да достъпим до менюто със списъка на кампаниите вляво само при клик. Ако zoomout-нем с 10% обаче, можем да имаме и двете менюта на 1 място.

 1. 5+1 Promotion extensions​

Този тип extension позволява да комуникираме конкретна промоция, без да нанасяме промени в текстовата реклама. Extension-ът има изображение – етикет, а структурата му се допълва от текст с типа промоция, детайл с пояснение (за покупки над…/с промо код), начална и крайна дата. Страхотно допълнение за e-commerce магазини.

Повече за този extension може да прочетете в отделна статия в блога.

Просто опитайте

Свикването със синия интерфейс отнема време, защото промяната във визията е наистина драстична. Колкото повече го използвате обаче, толкова по-бързо ще свикнете. Само след няколко дни ще бъдете приятно изненадани, защото продуктивността ви ще се повиши. По този начин ще бъдете подготвени, когато синият AdWords остане единственият AdWords.

Ако искаш да гледаш свежи видеа и case-study-та от нас, запиши се за YouTube канала ни 🙂