Ексклузивно съдържание за Google Analytics 4

superHUMAN Блог

Promotion Extensions в Google Adwords – перфектното допълнение към вашите e-commerce кампании

С постепенното навлизане на изцяло променения Google Adwords интерфейс навлязоха и много функционалности, които имат за цел да повишат ефективността на рекламите ни. Една от тези функционалности са т.нар. promotion extensions, които са достъпни само през новия Google Adwords интерфейс. Те предлагат на потребителите възможността да включат кратка, ясна и структурирана информация за актуална в момента промоция на сайта. Този тип разширения се различават визуално от останалите, налични към момента, кликаеми са и могат да водят към конкретна промоционална страница на сайта.

PROMOTION EXTENSIONS В GOOGLE ADWORDS – ПЕРФЕКТНОТО ДОПЪЛНЕНИЕ КЪМ ВАШИТЕ E-COMMERCE КАМПАНИИ

Към момента се предлагат 4 основни типа промоции:

  • Намаление с конкретна сума
  • Намаление с фиксиран процент
  • Отстъпка до определена сума – подходяща за случаите, в които отстъпките варират, но има фиксиран максимален размер на сумата, която може да бъде получена като отстъпка
  • Процентна отстъпка до определен % – подходяща за случаите, в които отстъпките варират, но има фиксиран максимален размер на процентната отстъпка
PROMOTION EXTENSIONS В GOOGLE ADWORDS – ПЕРФЕКТНОТО ДОПЪЛНЕНИЕ КЪМ ВАШИТЕ E-COMMERCE КАМПАНИИ

​Платформата позволява и въвеждането на допълнителни условия, в случай че за промоцията са валидни такива:

  • “При поръчки над … Х лв.” – когато промоцията е валидна, при условие че покупката е над определена стойност
  • Промо код, който потребителите да въведат при check-out на продукта. Тази функционалност може да бъде доста полезна в случаите, в които използваме ремаркетинг кампания в Search и искаме да предоставим подобен код за отстъпка само на потребители, които вече са били на сайта и/или са извършили определено действие на него.
PROMOTION EXTENSIONS В GOOGLE ADWORDS – ПЕРФЕКТНОТО ДОПЪЛНЕНИЕ КЪМ ВАШИТЕ E-COMMERCE КАМПАНИИ

В рамките на 20 символа може да се даде допълнителна информация и да се уточни за кои продукти и услуги по-конкретно важи промоцията. Съществуват няколко предефинирани типове намаления (новогодишни, за Св. Валентин, коледни и т.н.), но ако видът на промоцията не попада в нито една от тези категории, бихме могли и да не въвеждаме такава.

PROMOTION EXTENSIONS В GOOGLE ADWORDS – ПЕРФЕКТНОТО ДОПЪЛНЕНИЕ КЪМ ВАШИТЕ E-COMMERCE КАМПАНИИ

Към разширението може да бъде включен период на промоцията – нещо, което не е задължителен елемент, но е полезно, в случай че имаме такъв, за да създадем у потребителите усещането, че трябва да побързат и да се възползват от промоционалните условия сега.

5

Как се настройват?

По-нагоре минахме през основните стъпки и информация, която е необходимо да се попълни. Настройката и следенето на представянето на разширенията се случва изцяло през новия интерфейс. Ето как се визуализират те на страницата с резултати на десктоп и на мобилни устройства:

PROMOTION EXTENSIONS В GOOGLE ADWORDS – ПЕРФЕКТНОТО ДОПЪЛНЕНИЕ КЪМ ВАШИТЕ E-COMMERCE КАМПАНИИ
PROMOTION EXTENSIONS 7

Едно от ограниченията, с които можем да се сблъскаме, е, че все още не се поддържат всички валути (в списъка с възможности вече фигурира BGN). Още нещо, което все още липсва, е възможността да се комуникират други типове промоции, които не са пряко обвързани с цената на продукта – безплатна доставка или продукт подарък например.

Плюсове на използването на promotion extensions:

Подобна функционалност ни позволява да спестим символи от основния текст на рекламата. Всеки, който някога се е докосвал до Google Adwords и е писал текстове за рекламни карета, знае, че всеки един символ е от значение и че всякакви “трикове”, с които можем да спестим символи, са добре дошли.

Друг плюс е, че използването на подобни разширения пести доста време при работа с повече кампании с различни често сменящи се промоции. Това е един от най-бързите и лесни начини да настроим отстъпките за отделните кампании.

Минуси

За съжаление, все още няма гаранция, че разширението ще се визуализира при всяко зареждане на рекламата на страницата с резултати. Така, ако действително сме решили да не включваме информация за промоцията в основния текст на рекламата, рискуваме потребителите да не разберат за нея, в случай че разширението не се визуализира.

Според статистика от наскоро активни наши кампании, promotion extension-ът се е визуализирал при 82% от импресиите на рекламите. Разбира се, не бива да забравяме, че визуализацията на всички рекламни разширения в Google Adwords зависи от много фактори, като добрият Ad Rank на рекламите и добрата рекламна позиция са част от тях. Високият процент на показване на разширението със сигурност е повлиян и от факта, че в случаите, в които няма възможност да покаже всички активирани разширения, самият Google Adwords показва тези с по-добро представяне и вероятност да доведат до по-висок CTR.

Веднага след самото им пускане отзивите създадоха очакване за сериозно повишение на CTR на рекламите, съдържащи в себе си подобно разширение. Сега, след като имахме възможност да ги тестваме за различни клиенти и бизнеси, сами можем да потвърдим подобна тенденция – наблюдава се значително повишение на CTR-a на рекламите, които съдържат promotion extension в себе си – понякога и с над 10 процентни пункта.

Ето и малко по-подробна статистика от същите кампании, за които стана дума и по-рано.

7

Потвърждава се твърдението за повишение на CTR – средният CTR на реклами, съдържащи в себе си promotion extension, е 38.34%, докато средният CTR за всички показвания на рекламите през разглеждания от нас период е 34.71%. Забелязва се и по-добра средна цена на клик при рекламите, в които разширенията присъстват.

8

В заключение

Сравнено с останалите типове активни разширения за същите кампании, рекламите, съдържащи promotion extensions постигат най-висок CTR и най-добра средна цена на клик. В заключение можем само да потвърдим тенденцията за подобряване на показателите при използването на подобни разширения, за която се заговори още със самото им пускане. Те действително правят управлението на голям брой кампании значително по-лесно. Освен време, тази нова функционалност ни пести символи от основния описателен текст на рекламите и ни дава възможност да привлечем вниманието на потребителите с нов интересен формат. Всичко това веднага дава видимо отражение върху представянето на кампаниите и техните резултати. По тази причина горещо препоръчваме използването на подобен тип разширения във всеки случай, който го позволява.

Ако искаш да гледаш свежи видеа и case-study-та от нас, запиши се за YouTube канала ни 🙂