CASE STUDY
Софийска опера и балет
1 Opera началото

Kaк успяхме да вдигнем conv.rate-a с над 400% чрез новия уебсайт на Софийската опера и балет?

Началото

Да работим за институция като Софийска опера и балет приемаме като чест и привилегия. Kато задача, с която и ние да допринасяме за развитието на културната сфера в страната и която ни дава възможност да се потопим в магията. А възможността да разкажем за нея на повече хора превръща работата в чисто удоволствие!

Преди да стигнат до достолепната сграда на ул. Врабча, голяма част от хората, минаваха през сайта на операта. Като дигитална агенция ние виждахме много неща, които могат да се оптимизират в него, но междувременно отчитахме значителен брой потребители, които го посещаваха редовнo – четяха, интересуваха се, търсеха новини и информация, очакваха с нетърпение новата програма, а онлайн продажбите имаха своя немалък дял измежду общите такива.

Откъде тръгнахме?

Въпреки това ние силно вярвахме, че с подобрението на сайта, ще направим преживяването в него по-добро, магията на операта по-достъпна и ще накараме повече хора да пожелаят да се докоснат до нея.

Започнахме с ясната цел – да увеличим покупките на билети онлайн, като подобрим скоростта на сайта и процеса на покупка на билет. Същевременно планирахме да поставим фокус върху визуалната част на сайта – лицето, което той има пред потребителите.

Операта разполагат с прекрасни снимки и видеа от своите спектакли, които се губеха в предишния сайт и които ние вярвахме, че поставени с по-добър фокус, ще представят изкуството по-въздействащо. Наред с това, закупуването на билет беше скрито зад немалко тромави клика, а календара за предстоящия сезон – трудно достъпен.

Предвид, че сайтът беше правен отдавна, не беше заложено използването на аналитични инструменти, с които ние да управляваме по-ефективно кампаниите си и да анализираме потребителското поведение.

Основни точки, по които си заложихме да работим бяха:

 

 • Бързина на сайта
 • Подобряване на потребителското преживяване на сайта
 • Лесен достъп до календара за избор на спектакъл, улеснено разглеждане на представленията
 • Олекотен и интуитивен процес на покупка на билет
 • Добавяне на възможност за бърза поръчка
 • Структура и подреденост на информацията
 • Стилизиране и подобрение на визуалното представяне на информацията с цел да покажем и приближим потребителя до “магията” на операта и изкуството.

Подход

Направихме основен анализ на текущия тогава сайт на операта – с функционалности, свързани системи, информация и история, натрупана в годините в него, за да разберем какво е важно за екипа и техните потребители, с какво разполагаме като ресурси и да помислим как можем да го използваме.

Иии по-детайлно и последователно:

 

 • Организирахме срещи с екипа на операта, за да конкретизираме какви са проблемите в текущата система и как тя работи.
 • Използвахме знанието ни за потребителско поведение на сайта и конкретизирахме местата от него,по които бихме работили, с цел подобряване на потребителското преживяване на сайта и улеснение на начина на покупка.
 • Направихме подробен research на сайтове на опери и културни институции от световен мащаб с цел да намерим примери, добри практики и модели, които са приложими за нашите нужди и от които можем да взаимстваме/адаптираме.
 • Заложихме основни концепции за качествен UX – както за десктоп, така и за мобилни устройства.
 • И не на последно място – нещо, което движихме паралелно, тъй като отнема немалко време откъм ресурс и разговори – уточнихме инфраструктурата на проекта в средата от други системи, с които сайтът работи интегрирано.

Изпълнение

След месеци работа по дизайн и back-end частта на сайта, свързването му с другите системи, тестване и прехвърляне на информация, бяхме готови за пускане.
А основните неща, които поставихме като акцент и нововъведение в новата система бяха:

 

 • Въвеждане на възможност за бърза поръчка и улесняване процеса на покупка на билет, добавяйки бутон “купи билет” на повече на брой релевантни места. Това изпълняваше целта ни да насочва потребителя към действието, което искаме да извърши лесно – да закупи билет.
 • Бърз и лесен достъп до календара – с възможност да се търси по сезон, конкретен спектакъл, жанр или период – с цел да обхванем всяка потребителска нужда и профил.
 • Изчистен и красив дизайн с фокус върху завладяващите снимки и видеа, с които Софийската опера и балет разполага, с прегледно описание на спектаклите и представяне на артистите.

Резултатите

Стартирахме сайта в специфичен период, когато сцената на Софийската опера и балет, наред с всички други, не беше отворена. Този период на по-малко активности ни даде свободата и времето направим нещата по реда си и да посрещнем по-подготвени следващия сезон на ул. Врабча.

За да сравним представянето на новата платформа със старата, трябваше да изчакаме повече време, докато сцените са отворени и така, месеци по-късно, вече имахме достатъчно наблюдения, за да направим следните заключения.

Разгледахме еднакъв период от 43 дни на активен сезон в рамките на месец и половина от 2020 срещу 2019 година (разглеждан период: 14.06-25.07.2020 / 14.04-25.05.2019).

И за това време отчетохме:

%

повече потребители на сайта

%

повече нови потребители

%

повече потребителски сесии на сайта

%

повече средно разгледани страници, а числото за десктоп устройства е над 60%

%

по-дълга сесия

%

повече кликa върху “Купи билет” - да, имаме бутона на повече места, но нали това е целта 🙂

%

Общ спад на bounce rate-a от над 5%, при десктоп над 25%, което индикира за по-доброто представяне на новия сайт.

%

Повишение на трафика от мобилни устройства с над 50% с над 30% повече разгледани страници за сесия.

И всичко това с малко под 40% по-малко усвоен бюджет за реклама в дигитална среда.

Но не само – по-добрата структура на сайта ни даде възможност да използваме по-добре аналитичните инструменти за анализ на исторически данни, с които да оптимизираме кампаниите си и да гоним и по-добри резултати.

 

Можете да видите case study-то и във видеото, което направихме по случая:

superHUMAN ПОРТФОЛИО

Xplora CaseStudy Kozarev thumbnail

Как кулинарната фотография разказва истории?

Спецификата на продукта ни позволява да развихрим кулинарното си въображение непрестанно. Всеки знае, че любовта минава през стомаха. С продуктите на “Козарев” и разказваните истории в кулинарната ни фотография ухаят на автентичния вкус на неустоима вечеря, радват небцето с обяд или здравословна закуска.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

VIESSMANN ОБРАЗОВА Case Study carousel

Как Viessmann образова целия сегмент за това какво са термопомпи и какви са техните цени

Някои проекти ни превръщат в майстори сладкари, други ни учат как да използваме “GG” в ежедневна комуникация. Има проекти, които ни помагат лесно да намираме “out of the box” пространството и такива, в които повече работим за влизането в границите на кутията. Работата с Viessmann беше по малко от всичко, но най-вече сбъдна една голяма на всички ни мечта – да бъдем магьосници и да управляваме сезоните. И преди да ни предложите да размахаме пръчка и да кажем “Акцио, лято” нека ви разкажем още малко за спецификата на тази конкретна “магия”.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

Lorelli Case Study carousel

Да се отличиш на пазара за бебешки и детски стоки не е детска игра

Да се отличиш на пазара за бебешки и детски стоки не е детска игра. Но работата по първата ни съвместна кампания с Lorelli беше удоволствие, възнаградено с успех. Заедно успяхме да се преборим с предизвикателствата и да посрещнем нуждите на родителите в стремежа им към грижа за техните деца, представяйки им новата колекция детски колички Lorelli.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

2 ArianaRadler Case Study Carousel

@ariana.radler – 0.0% алкохол и 100% свежест

Трябваше да превърнем Instagram профила на Ариана в основна платформа за комуникация на Ариана Радлер 0.0%, както и да фокусираме вниманието на аудиторията върху натуралните съставки, новите вкусове, свежестта и отличната комбинация между безалкохолна бира и плодов сок.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

Batiste Case Study carousel

Кампания с Ева

Ако следите профилите на Batiste Bulgaria, със сигурност сте забелязали една мистериозна дама, която сладко разказва за ежедневието си и колко пъти е била “спасявана” от сухия шампоан. Да, това съм аз – Ева. Обичам да споделям с вас красивите си дни – и не че водя приказен начин на живот, просто знам как да виждам красотата и в най-малките неща.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ZagorkaIPA Case Study carousel

Zagorka IPA – Българско пиво по британска рецепта

През зимата най-сладко е да мечтаем за топло лято и за разхлаждаща бира в ръка. Нека го направим заедно, докато си говорим за Zagorka IPA – българското пиво по британска рецепта. Със своята изразена цитрусова горчивина и аромати тя е създадена за хората в България, търсещи нови и различни бирени вкусове, като в същото време им представя пиво с близък до любимия им вкус.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

Prestige Case Study carousel

Кулинарна надпревара с “Роден край”

Една видео кампания, реализирана с помощта на ПРЕСТИЖ 96 и тяхната вярна аудитория
Знаете, че темата със сладичкото е чувствителна тема – за мъже и за жени, за малки и големи. В офисa на Xplora обаче сладкото е на почит и истината е, че проблем с него нямаме. Не само че следобедната ни закуска е гарантирана, а и въображението на всеки скрит талант в готвенето си позволява да се развихри с продуктите на Престиж 96.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

Britanica Case Study carousel

„Растем заедно“ с BRITANICA Park School

Каква беше ситуацията, когато клиентът дойде при нас?
По всяка вероятност днес не е първи юни, но празник на детето може да е всеки ден, в който то се чувства значимо и ценено, докато любопитно опознава света. Ето защо приехме една кауза за своя.
Първото частно парк училище в българия – britanica park school отвори врати през септември 2019 г. Учебното заведение от ново поколение съчетава иновативни методи на обучение с цялостна атмосфера за семейна среда и уют. Харесахме свободата и неподправеното поведение, на което създателите на bps държат, развивайки индивидуалните възможности на всяко дете.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

Aladin Case Study carousel

Какво да направим, когато по-големите ни пререждат на опашката за дюнерите?

Каква беше ситуацията, когато клиентът дойде при нас?
Всички знаем кои са aladinfoods, затова може да си позволим да пропуснем частта с увода. Щом четете това, знаете кои сме ние и с какво се занимаваме. Вече може би нареждате пъзела защо се срещнахме и искахме да работим заедно. А липсващото парче е онлайн магазинът, откъдето може да се поръча храна за вкъщи.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

VIESSMANN как спечелихме сребро Case Study carousel

Как спечелихме сребро за Effective Use of Data от IAB Mixx Awards

Дойде време и да ви представим нашето case study за Viessmann и да ви разкажем как успяхме да популяризираме термопомпите като продукт в България. Вижте какви подходи използвахме, за да достигнем до над 27 000 потребителя и как разпределихме работата във времето.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

БРЕМЕННОСТ И ДЕТСКОТО ЗДРАВЕ Case Study carousel

ФОРУМ БРЕМЕННОСТ И ДЕТСКОТО ЗДРАВЕ

Представяме ви нашето case study във връзка с едно от най-големите събития на Investor.
Петият пореден “Форум бременност и детско здраве” е един от най-големите и най-разпознаваеми форуми от този характер, който тази година успя да събере близо 2000 гости общо в двата дни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

MedixAlvina Case Study carousel

Medix Alvina Deluxe Perfume

Всички сме се сблъсквали с клишетата, използвани в рекламите на почистващи и перилни препарати:

 • Домакини, които обожават да мият съдове;
 • Деца, които постоянно се цапат;
 • Омекотители, които те пренасят в паралелна реалност;

Кампанията за Medix Alvina Deluxe Perfume целеше да избяга от тях.
В редовете по-долу можете да разберете на какъв подход решихме да заложим, как го реализирахме и до какво доведе той.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

Fintrade КОГАТО ПРОМЯНАТА В ПЪРВОНАЧАЛНАТА КОНЦЕПЦИЯ Case Study carousel

Когато промяната в първоначалната концепция може да се окаже най-добрият ти „Съюзник“

Или как навременният анализ на резултатите отново ни напомни, че няма универсални решения, които да работят във всеки канал, и какво направихме с тази информация

Миналото лято клиентът ни Fintrade стартира нова комуникационна платформа – “Съюзник”. Разработването на изцяло нова лендинг страница и смяната досегашните послания и визия с нови доведе до спад в резултатите. Conversion rate в основните им комуникационни канали Google Search и Facebook отчете спад с над 50% още в първите дни на кампанията.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ZooMall Case Study carousel

Как постигнаxме впечатляващ reach във Facebook чрез мини активация?

Каква беше целта?
Да реализираме 60 000 Reach във Facebook на основна таргет аудитория чрез миниактивация, която да популяризира бранда ZooMall по забавен и интригуващ начин. За целта избрахме да реализираме миниигра във feed-a на страницата при наличието на оптимален бюджет.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

Fintrade УСПЕШНИ B2B МАРКЕТИНГ ПРАКТИКИ Case Study carousel

Успешни B2B маркетинг практики, съчетаващи употребата на социалните мрежи със силата на Google

През 2016 г. започнахме работа с нашия клиент Fintrade – небанкова, финансова институция, специализирана в областта на бизнес кредитирането. Както при всеки B2B клиент и тук, в началото на съвместната ни работа, имахме сериозни предизвикателства, които се изразяваха в това да проучим пазара, да дефинираме правилните таргет аудитории и да изберем подходящите дигитални канали, чрез които да достигнем до тях.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

Idelyn Case Study carousel

Лятна кампания за потребители на Черноморието

Клиентът ни Валмарк дойде при нас с предизвикателството да повишим разпознаваемостта и продажбите на Белиема от Иделин през лятото – един от силните сезони за продукта. Стратегията ни беше да дадем качествено съдържание плюс сегментирано таргетиране, с което да достигнем до точните потребители в точния момент.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

Acera Case Study carousel

Когато инвестицията в Google реклама носи ROI в размер рекламния бюджет за година и половина напред

Бизнес моделът на агенцията ни е да имаме продължителни отношения с клиентите – навлизаме в детайлите на бизнес и маркетинг нуждите им, след което стартираме с услуги, които ще добавят най-голяма стойност в кратки срокове. Ако се справим добре, знаем, че ще имаме дългосрочен бизнес с този клиент и заедно ще развиваме и надграждаме дигиталната му екосистема.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

IUVO Case Study carousel

Direct response and lead generation кампания за IUVO GROUP OŰ Estonia

Клиентът ни IUVO GROUP OŰ Estonia се обърна към нас с голямо предизивикателство – представяне на нова за България възможност за инвестиции – peer-to-peer.

ЗАДАНИЕТО
Целта на кампанията беше представяне на платформата пред най-релевантната аудитория, събиране на достатъчен брой leads от заинтересовани таргет потребители и създаване на очаквания за следващата фаза.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

Toyota Case Study carousel

Toyota Hybrid – Знам Защо

Клиентът ни Toyota Balkans се обърна към нас за постигането на една от най-важните цели на компанията за 2016 г. – 100% увеличение на продажбите на гамата хибридни автомобили на компанията.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

Ако искаш да гледаш свежи видеа и case-study-та от нас, запиши се за YouTube канала ни 🙂