ZagorkaIPA Началото

Zagorka IPA – Българско пиво по британска рецепта

През зимата най-сладко е да мечтаем за топло лято и за разхлаждаща бира в ръка. Нека го направим заедно, докато си говорим за Zagorka IPA – българското пиво по британска рецепта. Със своята изразена цитрусова горчивина и аромати тя е създадена за хората в България, търсещи нови и различни бирени вкусове, като в същото време им представя пиво с близък до любимия им вкус.  

ЗАДАНИЕТО

Ако сте работили с бира досега, значи знаете, че крайният резултат зад всяка кампания е тя да завърши с покупка от страна на потребителя. Еквивалентът на тази цел, реализируем в digital, е достигането до максимално голям брой таргет потребители, в които да се изгради представата за бирата и как тя се вписва в тяхното ежедневие.

ПОДХОД

Необходима ни беше платформа за комуникация, която да може да издържи както “погледите” на всички разБИРАчи, така и на тези, които просто са любопитни, но и скептични поради непознатия стил пиво. Намерихме я в самата същина на бирата – българско пиво по британска рецепта. И си казахме, че е прекалено готино, за да не го разкажем.

Последваха у-ни-кал-ни брейнсторминг срещи, в които Design, Content, Facebook Performance и PM екип сформираха Волтрон и се фокусираха върху определянето на моментите, в които хората биха консумирали Zagorka IPA. Резултатът не се забави – разкриха се цели седем ситуации, следващи основната идея зад продукта – доброто от Великобритания, което да превърнем в любимо пиво тук.

А ето и как видяхме ситуациите ние – ако британците имат fish and chips-a, то ние си имаме цаца с пържени картофи и тя върви чудничко с бира. Британското лято, макар и различно хубаво, не е като българското, което цялото можеш да прекараш по бански – и то с пиво в ръка. Учтивостта по британски и тази по българси беше с точно 2 броя Zagorka IPA разлика. А за следобедите и класическите български “пейка парти” бирени забави всички знаем.

Остана ни само да го разкажем на всички. 🙂 За целта създадохме готин лендинг, на който аудиторията да открие как би консумирала пивото на базата на отговорите, които другите потребители са дали. Поставихме я в конкретните ситуации и с хумористична нотка я подканвахме да си избере по-предпочитания от тях стил – по британски или по български. Така я предизвикахме да си представи как продуктът може да се впише в нейното ежедневие и я доближихме до възможността за последваща покупка.

Механизмът за участие беше лесен, а чрез него на всяка стъпка напомняхме за фокусът на активацията и това как може да се насладиш най-добре на Zagorka IPA – охладена до 8-11 градуса и в готина компания.

Цялата комуникация беше активно подкрепена със съдържание в социалните мрежи, която допълваше британските ситуации по чисто български. Кимахме за “да” така, както само ние си можехме на типично нашенските “бургери” и си давахме наздраве, защото “и залезите са ни красиви, и вечерите ни – прохладни, а и се споделят страхотно на по IPA.”

РЕЗУЛТАТИТЕ*

За периода на кампанията успяхме да реализираме 28 538 посещенията на сайта, които са завършили с преминаване от страна на потребителите през всички ситуации. 26 261 от тях дойдоха от Facebook реклама. Общият брой на регистрациите за награди е 24 146 – 22 377 от тях са от Facebook сесии. А това естествено доведе и до много голям conversion rate на сайта от рекламната кампания във Facebook – 57%. 

Решихме, че няма да чакаме лятото и да се наградим за усилията, затова си отваряме една студена бира още сега и сме готови за следващото digital приключение.

*Performance частта от кампанията беше извън обхватът на агенцията.

Можете да видите case study-то и във видеото, което направихме по случая:

superHUMAN ПОРТФОЛИО

 • Xplora CaseStudy Estafet thumbnail
  Изграждане на интегрирана дигитална стратегия на Estafet чрез комплексен подход към търговския и технически екип

  Estafet е британска компания с над 20-годишна технологична експертиза в индустриите: FinTech, BioTech и Data Tech. Години наред брандът консултира и помага на enterprise организации да осъществят своята дигиталната трансформация, растеж и защита от всевъзможни кибер рискове, вграждайки нови облачни функционалности в своя roadmap.

  Прочети повече
 • Boni CaseStudy thumbnail
  ОТ ЛЮБИТЕЛИ НА МЕСОТО ДО БАЛНИ ЛЕГЕНДИ: КАК МОТИВИРАХМЕ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ДА СПОДЕЛЯТ СПОМЕНИ В КОМЕНТАРИ

  Прочети повече
 • Nedelia CaseStudy Nedelia thumbnail
  Как постоянството и добрата стратегия на маркетинг чрез съдържание помогнаха на сладкарници ‘’Неделя’’ да пожънат сладки и органични резултати?

  Кафе-сладкарници ‘’Неделя’’ са една от най-добре познатите сладкарски вериги в страната, чиято история започва преди 30 години. Веригата добива своята популярност, благодарение на голямото си разнообразие от ръчно изработени торти, приготвени с висококачествени продукти и внимание.

  Прочети повече
 • Как успяхме да превърнем миенето на ръце в специален ритуал

  Брандът Mexon е водещ български производител на перилни, почистващи и дезинфекциращи препарати, както и козметика. Компанията е основана през 1994 г. и до ден днешен е сред лидерите на вътрешния пазар с търговска марка Medix

  Прочети повече
 • Xplora CaseStudy BONI thumbnail
  Пътят към успешното развитие на дигиталното рекламно присъствие на “Бони” - цели, процеси, тестване и резултати

  “Бони” е най–големият свинепроизводител със 7 свинекомплекса, кланица, 2 месопреработвателни предприятия и 2 собствени бранда. Производството им обхваща всичко от А до Я и в последните 30 години са се наложили категорично на пазара на FMCG продуктите.

  Прочети повече
 • Xplora CaseStudy Gedeon thumbnail
  Кампании с кауза или как успяхме да ангажираме дамите с образователно съдържание

  Gedeon Richter е специализирана фармацевтична компания с фокус върху женското здраве, която съчетава традиции и иновации във фармацевтичното производство повече от 120 години. Със своята широко призната експертиза и всеобхватна продуктова гама, Gedeon Richter е основен играч в областта на женското здраве.

  Прочети повече
 • Xplora CaseStudy Aladin thumbnail 1
  Подход и стратегия за успешното развитие на TikTok профила на Aladin Foods

  След като успешно ти показахме в предишното ни case study как оптимизирахме рекламата по дюнер фунията на дългогодишния ни партньор Aladin Foods, а ROAS увеличихме до 4-цифрена стойност, дойде ред и на потребителската ангажираност.

  Прочети повече
 • Xplora CaseStudy TAT thumbnail
  TAT | #ТАТски вкусни инфлуенсър рецепти

  Компанията ТАТ е основана в Турция през 1967 г., а днес е един от най-големите производители на консервирани продукти в Европа. В България фирмата предлага богато портфолио от зеленчукови консервирани продукти, сладка и сосове.

  Прочети повече
 • Xplora CaseStudy Spoko thumbnail
  Смяна на поколения - влизане в нови платформи

  Вафли “Споко” са един от най-смелите клиенти, с които работим. През годините, в които създаваме съдържание за тях, успяхме да спечелим доверието им и ни дадоха поле за изява, в което да си позволим да бъдем креативни. Заедно изградихме акаунта на бранда в Instagram, създавайки забавно съдържание, подходящо именно за тяхната аудитория.

  Прочети повече

Ако искаш да гледаш свежи видеа и case-study-та от нас, запиши се за YouTube канала ни 🙂