Ексклузивно съдържание за Google Analytics 4

superHUMAN Блог

Facebook ще изисква задължително верифициране на домейна

Сигурно сте забелязали, че напоследък все по-често ви се появява нотификация от Facebook в рекламния ви акаунт с предупреждение, че е необходимо да верифицирате домейна си. Това всъщност е част от новите изисквания, които платформата въвежда по повод промените в събирането на лични данни, свързани с Apple iOS 14.
Възможността за верифициране на домейн е нещо, което съществуваше от няколко години. Новото тук е, че вече се превръща в задължително условие, ако искате да имате възможността да си настроите 8-те конверсии*, за които да оптимизирате своите кампании.

Какво е верификация на домейн?

Верифицирането на домейн е сравнително лесна процедура, с която собствениците на сайтове удостоверяват пред Facebook, че наистина имат права над тях. По-този начин придавате повече легитимност на бизнеса си пред платформата и отключвате възможността да контролирате кой и как използва линкове към вашия сайт в социалната мрежа. След настъпването на промените това ще бъде и условието, за да можете да определите кои да бъдат конверсиите, които ще можете да проследявате.

Защо е необходима верификация и какво се променя?

След настъпването на промените с iOS 14 Facebook ще трябва да иска разрешение от Apple да събира данни и проследява конверсии за всяко устройство поотделно. Верифицирането на домейна всъщност ще определя кой ще бъде Business Manager-ът, който ще има право да настрои тези 8 конверсии, за които рекламните кампании да могат да бъдат оптимизирани след това.
Тъй като новите правила, които Apple налагат, значително променят начина и възможността за събиране на данни на потребителите, от Facebook също вземат мерки, които да посрещнат тези промени. И за да могат да се възползват от новите опции за събиране на данни, всички собственици на бизнес, които рекламират в социалната мрежа, е необходимо да извършат тази верификация.

Какви стъпки следва да предприемете?

Процедурата по верифициране на домейн не е сложна и става сравнително бързо, затова собствениците на сайтове следва да я завършат възможно най-скоро, за да бъдат подготвени за новостите и промените, които настъпват. За тези, които сами управляват сайтовете си, е достатъчно да имат достъп до своя хостинг. За всички останали ще е необходимо да го възложат на програмист или човек, който поддържа сайта. Какви са конкретните стъпки за верифициране и как да ги изпълните, може да видите тук:

Domain Verification – наръчник

Ако искаш да гледаш свежи видеа и case-study-та от нас, запиши се за YouTube канала ни 🙂