Ексклузивно съдържание за Google Analytics 4

superHUMAN Блог

5 ДИЗАЙН ТЕНДЕНЦИИ ЗА 2023

Нова година, нов късмет и нова доза дизайн тенденции за предстоящите 12 месеца. Всяка година си задаваме въпроса какво от миналата ще остане и какво е новото, което ще ни вдъхновява. Основната задача на дизайна е да облече и следва функцията, което означава, че трябва да бъде съобразен с крайната цел, бранша и потребителите. В този ред на мисли видеото, анимацията, смелите шрифтове, flat дизайнът, минимализмът и максимализмът продължават да са актуални и са тук, за да останат и да послужат там, където са релевантни. Какви обаче са ярките тенденции в дизайна през 2023 година?

Смесване на измеренията

Колкото повече време прекарваме в онлайн пространството, а не във физическото, толкова по-неясни могат да изглеждат границите между двете. И през 2023 г. графичните дизайнери разбиват напълно тези граници, като комбинират дигитални илюстрации с фотография от реалния живот.

Въпреки че сливането на изкуствено и действително може да звучи дистопично, тази тенденция е по-скоро фокусирана върху радостта и прищевките. Живи, цветни пръски и ухилени илюстрации подчертават контраста между разнородните елементи.

Смесването на измеренията показва света такъв, какъвто бихме искали да бъде – място за открития и чудеса. Когато животът понякога изглежда мрачен, въображаемата сила на изкуството е тази, която ни предлага бягство и ни напомня, че сме способни да създаваме магия, ако просто вложим въображението си в нея.

тенденции 2023 Пример за Смесване на измеренията 1

Source: 99designs

тенденции 2023 Пример за Смесване на измеренията 2

Source: 99designs

тенденции 2023 Пример за Смесване на измеренията 3

Source: 99designs

Сюрреализъм

Голяма част от тези експерименти са вдъхновени от напредъка в технологиите, като през 2022 г. това включва вайръл появата на генерираното от AI изкуство, Мета вселената и междугалактическите изображения, станали възможни благодарение на космическия телескоп James Webb. Всичко това оставя своя отпечатък върху творческата индустрия. Дизайнерите се вдъхновяват от всички тези технологични експерименти и ги обединяват със собствения си творчески опит. Резултатът са проучвателни композиции, които изглеждат като прозорци в дигиталната психика. Това бягство от реалността носи тъмнина и мрачност, съдържа невъзможни пейзажи, които са изкуствени, но все пак концептуално приключенски. Тази година дизайнерите ни водят по-дълбоко в артистичното неизвестно, отколкото някога сме били.

тенденции 2023 Пример за Сюрреализъм 1

Source: Shutterstock

тенденции 2023 Пример за Сюрреализъм 2

Source: Shutterstock

тенденции 2023 Пример за Сюрреализъм 3

Source: 99designs

Имитация на реални материали

Имитацията на реални материали е силна тенденция през последните години и става все по-актуална. В реализирането на визии със стъкло, гипс, метал/хром, кристал и камък се обръщаме както към библиотеките с текстури, така и към все по търсените в графичния дизайн 3D артисти.

тенденции 2023 Пример за Имитация на реални материали

Source: uxdesign

Ретрото все още е на мода

Въпреки модерния дух на минимализма и естествените материали, все още има очарование в носталгичните, ретро визии. Всичко е мир, любов и наситени цветове. Връщайки се назад в 60-те и 70-те, виждаме комбинации от flat дизайн, ярки цветове и смели дизайн елементи. Тази тенденция обикновено се характеризира с много типография, така че има голям фокус върху шрифтовете и плътно очертаните букви.

тенденции 2023 Пример за Ретрото е на мода 1

Source: Shutterstock

тенденции 2023 Пример за Ретрото е на мода 2

Source: Shutterstock

тенденции 2023 Пример за Ретрото е на мода 3

Source: 99designs

Деформирана типография

Досега бяхме свидетели на възход на серифните шрифтове, изработени с минималистичен подход. Сега се насочваме към по-закачливи идеи. Когато говорим за изменяне на реалността, означава, че деформираме също и текста.
Това се постига чрез създаване на гличове и провокиране на зрителя да погледне отново. Тази тенденция изкривява типографията чрез разтягане на буквите, експериментиране с прозрачност и смесване на неочаквани елементи в самия шрифт. Може да се избере закачлив шрифт или целенасочено да се проектира такъв, който да бъде изкривен по уникален начин. 2023 г. разширява границите – съвсем буквално – със самия текст.

тенденции 2023 Пример за Деформирана типография 1

Source: Shutterstock

тенденции 2023 Пример за Деформирана типография 2

Source: Shutterstock

тенденции 2023 Пример за Деформирана типография 3

Source: Shutterstock

Нямаме търпение да видим в какви посоки ще тръгне креативната ни мисъл през идващата година. А тук може да видиш най-доброто от дизайн екипа на Xplora през 2022 година.

Xplora BestOf2022 1 1 pdf