Ексклузивно съдържание за Google Analytics 4

superHUMAN Блог

6 предимства на обучението по Google Ads за екипите по маркетинг и продажби

Искате да повишите продажбите си и да достигнете до повече потенциални клиенти онлайн – такива, които активно търсят вашия продукт или услуга? Онлайн рекламата се превърна в основен елемент в маркетинговия микс на съвременния бизнес, която може да ви помогне да се справите с това предизвикателство. Google Ads от своя страна е една от най-ефективните платформи за онлайн реклама. Тя е тясно свързана с потенциални клиенти, защото позволява на рекламодателите да таргетират и достигат до аудитории, които активно търсят продукти или услуги, свързани с бизнеса. Също така платформата предоставя богат избор от функции и инструменти, които да помогнат за преобразуването им в клиенти. Тези предимства превърнаха Google ads в инструмент за синергия между маркетинг и търговските екипи. Има обаче специфики, които е важно мениджърите, HR екипите и самите маркетинг и търговски екипи да познават.

В тази статия ще разгледаме 6 конкретни ползи за маркетинговите и търговските екипи от обучение за Google Ads.

1. Какви са ползите за маркетинговия екип от обучение за Google Ads?

  • Подобряване на ефективността на рекламите или “какво точно да прилагам”

Един от най-значимите проблеми, които обучението за Google Ads може да реши за маркетинговия екип, е подобряването на ефективността на рекламите. Google Ads е сложна платформа с много различни опции за таргетиране, рекламни формати и bidding стратегии, която често затруднява маркетинг екипите да изберат правилния подход за определена активност. Подробното обучение ще предостави знанията и уменията, от които се нуждаят, за да създават ефективни реклами, които генерират висока възвръщаемост на инвестициите. А ако е в workshop формат – ще позволи с hands-on подход да се идентифицират и да се работи по конкретни подобрения и настройки.

  • По-добра възвращаемост на инвестициите или “как да не губим пари от реклама”

Друг проблем, който многократно е възниквал по време на обучения, които екипът на Xplora води, е че маркетинг екипите често се затрудняват с ефективното управление на бюджетите. Google Ads може да бъде скъпа платформа, ако не се използва правилно и е важно да извлечете максимума от вашия маркетинг бюджет. Чрез обучението маркетинг екипите ще научат как да оптимизират неефективните кампании и да увеличат ROAS.

  • По-добро разбиране на таргет аудиторията или “на кого точно да рекламирам и колко да платя”

Подробно обучение за Google Ads също ще помогне на маркетинговия екип да разбере по-добре своята таргет аудитория. Това знание е от решаващо значение за създаването на ефективни реклами, които резонират с потенциални клиенти. Като научат и използват различните опции за таргетиране, които са налични в Google Ads, маркетинг специалистите могат да създават кампании, които са по-добре таргетирани и персонализирани, което води до по-добра ангажираност и конверсии.

  • Разбиване на митове или “вярваме, че това работи”

Други проблеми, с които често се срещаме при обучения, са остарели стратегии или практики от миналото, които вече не са валидни, но все още се използват. Някои от обичайните примери за остарели практики включват разчитане единствено на ключови думи с тясно съвпадение, използването на полуавтоматизирани bidding стратегии, неизползването на нови формати на разширения на реклами, неизползването на data-driven attribution model много други. С непрекъснатото развитие на платформата и промените в поведението на потребителите за специалистите по маркетинг е важно да са в крак с най-новите тенденции и добри практики в Google Ads, за да гарантират, че техните кампании са ефективни.

2. Какви са ползите за търговския екип от обучение за Google Ads?

  • По-качествени потенциални клиенти или “как мога да имам leads с по-добър потенциал за qualified sales lead”

Маркетинг екипът много често може да генерира голям обем потенциални клиенти (leads), но нерядко те може да не са висококачествени. Това може да доведе до загуби на време и ресурси от страна на търговския екип. Обучение за Google Ads ще помогне за по-добро разбиране на таргет аудиторията, както и различни стратегии за подобряване на качеството на потенциалните клиенти. Това означава по-малко загуба на време и усилия за преследване на незаинтересовани leads и повече фокус върху висококачествени потенциални клиенти, които да доведат до продажба.

По време на обучението се разработват и идентифицират общи цели и ключови показатели за ефективност (KPIs), които са в съответствие с цялостната бизнес стратегия. Това гарантира, че и двата екипа измерват успеха по един и същи начин и могат да работят заедно за постигане на общи цели.

  • По-точни прогнози за продажби или “колко пари да отделим за реклама ако искаме такива продажби”

Чрез различни методи за анализ на данните и показателите в Google Ads екипът по продажбите може да разбера по-добре колко потенциални клиенти може да получи. Тази информация е от решаващо значение за определяне на реалистични цели за продажби и прогнозиране на приходите.

Заключение

В заключение, обучението по Google Ads предлага много от предимства както за маркетинг, така и за търговските екипи, което в крайна сметка води до повишен бизнес растеж и успех. Тъй като светът на онлайн рекламата продължава да се развива, инвестирането в обучение по Google Ads е добра възможност за компании, които искат да останат конкурентоспособни и да подобрят ефективността на своята онлайн реклама.

Ако нямате търпение да научите нещо ново и да приложите съветите, ето и възможност да се включите в предстоящия ни Masterclass за Performance max кампании в Google! Датата е 26 април, а мястото – сградата на „Green park“. Обучението е подходящо за собственици на бизнес, маркетинг мениджъри, специалисти по маркетинг и компании.

Не пропускайте и изобилието от налични ресурси на Xplora.bg, които да ви помогнат да впрегнете потенциала на Google Ads и да постигнете бизнес целите си. Ето кои сме подбрали за вас на база на реалната стойност, която сме валидирали чрез поведението на потребители на сайта ни с висока степен на интерес по темата.

ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО ЧЕТЕНЕ

Ако искате да научите повече за предимствата на Google Ads, добавяме няколко допълнителни материала за четене и гледане, които си струват вашето внимание:

  1. Статия, която разглежда различните bidding модели, които са налични в Google Ads и съответните им предимства.
  2. За тези, които предпочитат видео съдържание – клип, който предоставя изчерпателен преглед на предимствата на Google Ads.