Xplora CaseStudy Kozarev

Как кулинарната фотография разказва истории?

КРАТКО ОПИСАНИЕ ЗА „КОЗАРЕВ“

“Козарев” е малък семеен бизнес с една голяма мисия – да докажe, че в България могат да се произвеждат продукти без компромис в качеството и начина на работа.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО, КОЕТО СМЕ ИМАЛИ


Трябваше да създадем визуална стратегия за дигиталната комуникация на “Козарев” във Facebook и Instagram. А целта ни беше да изградим идентичност на бранда, с която да достигнем до широката аудитория, която е ценител на неустоимия и автентичен вкус на млечните продукти. Голямата ни цел беше да накараме потребителите ни да разпознават съдържанието на бранда от пръв поглед, докато скролват във фийдовете си. Същевременно искахме да създадем и top-of-mind awareness за “Козарев”.

СТЪПКИТЕ, ПРЕЗ КОИТО ПРЕМИНАВАМЕ

 1. Визуалната идентичност

Започнахме работата с проучване на дизайн тенденциите в кулинарната фотография. Гмурнахме се в профилите на конкурентни брандове, български и чуждестранни food blogger-и, за да почерпим вдъхновение и ясна представа кои визуални елементи и композиции приковават погледите на потребителите. Благодарение на това проучване и постоянна комуникация с клиента и неговата представа за визуалната тоналност на бранда, ние успяхме да създадем MoodBoard, в който да вплетем трендовете с духа на “Козарев”. Накрая успяхме да създадем основите на една автентична комуникационна идентичност на бранда, в която историята е основна, а продуктът присъства естествено в ситуацията, за да открие своето място и в съзнанието на потребителите.

 1. Аудиторията

Следващата ни стъпка беше да опознаем аудиторията си. Започнахме в началото с предположения на база проучвания и тенденции в поведението, които сме наблюдавали. Следяхме какво правят инфлуенсъри, кое тяхно съдържание е най-успешно и какви са отзивите на потребителите. По този начин успяхме да влезем в ежедневието на аудиторията и да открием кои са ситуациите, в които можем да вплитаме по естествен начин продуктите “Козарев”. В резултат на тази стъпка успяхме да създадем концепция, в която всеки пост е истинско гастрономическо преживяване за всеки потребител.

 1. Магията на кулинарната история

След обсъждане с клиента и финално одобрение на визуалната идентичност, преминахме към превръщането на тази имагинерна същност на бранда в негово реално лице пред аудиторията.

За да планираме снимките и да ги превърнем в една истинска кулинарна история, започваме процеса с ежемесечно събиране на идеи и обсъждането им по време на брейнсторминг. По време на него мислим как да подредим елементите в кадъра, за да създадем по-добра снимка. Освен това подбираме различни формати, които да използваме, за да оптимизираме представянето на съдържанието във всяка от социалните мрежи. Заедно с екипа събираме идеи за видео рецепти, които са актуални и интересни в конкретния период, за да отговорим на тенденциите.

По време на снимките се стараем да се придържаме към извадените предварително референции. Предварително набелязваме визиите за монтаж и снимаме необходимите съставки и опаковките на млечните продуки, в подходящата перспектива и осветление. По този начин монтираме обектите в тяхната естествена среда, с правилните сенки и светлина.

Първоначално създадохме цялостна идентичност и визия за бранда. Искахме да се придържаме към визии подходящи за аудиторията на “Козарев”, подкрепени от фини цветни елементи, които да придават усещането за идентичност – например пунктираните линии и водещият зелен цвят. Що се отнася до снимките, искахме да имат “по-луксозно” усещане и стил – да са семпли сетове, с по-меки цветове, следвайки една или близки тоналности, без прекалено шарени аранжировки, залагайки на контраста между тъмно и светло в Instagram например. Искахме снимките и видео рецептите, които предлагаме да излъчват чувството на изисканост, чрез внимателен подбор на декори и подхождащи светлинни оформления спрямо всеки сет.

 1. Важната съставка – думите

Когато дизайнът е готов, е време да облечем и в правилните думи историята, която показваме. Понякога разказваме за преживяването на неустоима вечеря с любим човек. Друг път за времето, което оставяме за себе си и наслада за небцето по време на почивка. И още много истории, с които караме всеки потребител да се замечтае за автентичния вкус на продуктите в малките моменти от своето ежедневие.

КАКВО ПОСТИГНАХМЕ СЪС СНИМКИТЕ?


Благодарение на снимките и историите, които вплитаме в тях, успяхме със съдържание и добре оптимизирани бюджети за реклама да повишим последователите във Facebook с 3.6K, а в Instagram с 919 в рамките на 2 години. Визуалната идентичност на бранда вече е лесноразпознаваема, както и продуктите, които предлага.

Колко бяха последователите във Facebook преди?

 • 1000

Колко бяха последователите в Instagram преди?

 • 0

Нови последователи във Facebook:

 • 3 600

Нови последователи в Instagram:

 • 919

Брой ангажирания във Facebook

 • 85.7К

Брой органични ангажирания в Instagram

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Спецификата на продукта ни позволява да развихрим кулинарното си въображение непрестанно. Всеки знае, че любовта минава през стомаха. С продуктите на “Козарев” и разказваните истории в кулинарната ни фотография ухаят на автентичния вкус на неустоима вечеря, радват небцето с обяд или здравословна закуска.

superHUMAN ПОРТФОЛИО

1 Opera Case Study Carousel

Kaк успяхме да вдигнем conv.rate-a с над 400% чрез новия уебсайт на Софийската опера и балет?

Да работим за институция като Софийска опера и балет приемаме като чест и привилегия. Kато задача, с която и ние да допринасяме за развитието на културната сфера в страната и която ни дава възможност да се потопим в магията. А възможността да разкажем за нея на повече хора превръща работата в чисто удоволствие!

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

VIESSMANN ОБРАЗОВА Case Study carousel

Как Viessmann образова целия сегмент за това какво са термопомпи и какви са техните цени

Някои проекти ни превръщат в майстори сладкари, други ни учат как да използваме “GG” в ежедневна комуникация. Има проекти, които ни помагат лесно да намираме “out of the box” пространството и такива, в които повече работим за влизането в границите на кутията. Работата с Viessmann беше по малко от всичко, но най-вече сбъдна една голяма на всички ни мечта – да бъдем магьосници и да управляваме сезоните. И преди да ни предложите да размахаме пръчка и да кажем “Акцио, лято” нека ви разкажем още малко за спецификата на тази конкретна “магия”.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

Lorelli Case Study carousel

Да се отличиш на пазара за бебешки и детски стоки не е детска игра

Да се отличиш на пазара за бебешки и детски стоки не е детска игра. Но работата по първата ни съвместна кампания с Lorelli беше удоволствие, възнаградено с успех. Заедно успяхме да се преборим с предизвикателствата и да посрещнем нуждите на родителите в стремежа им към грижа за техните деца, представяйки им новата колекция детски колички Lorelli.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

2 ArianaRadler Case Study Carousel

@ariana.radler – 0.0% алкохол и 100% свежест

Трябваше да превърнем Instagram профила на Ариана в основна платформа за комуникация на Ариана Радлер 0.0%, както и да фокусираме вниманието на аудиторията върху натуралните съставки, новите вкусове, свежестта и отличната комбинация между безалкохолна бира и плодов сок.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

Batiste Case Study carousel

Кампания с Ева

Ако следите профилите на Batiste Bulgaria, със сигурност сте забелязали една мистериозна дама, която сладко разказва за ежедневието си и колко пъти е била “спасявана” от сухия шампоан. Да, това съм аз – Ева. Обичам да споделям с вас красивите си дни – и не че водя приказен начин на живот, просто знам как да виждам красотата и в най-малките неща.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ZagorkaIPA Case Study carousel

Zagorka IPA – Българско пиво по британска рецепта

През зимата най-сладко е да мечтаем за топло лято и за разхлаждаща бира в ръка. Нека го направим заедно, докато си говорим за Zagorka IPA – българското пиво по британска рецепта. Със своята изразена цитрусова горчивина и аромати тя е създадена за хората в България, търсещи нови и различни бирени вкусове, като в същото време им представя пиво с близък до любимия им вкус.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

Prestige Case Study carousel

Кулинарна надпревара с “Роден край”

Една видео кампания, реализирана с помощта на ПРЕСТИЖ 96 и тяхната вярна аудитория
Знаете, че темата със сладичкото е чувствителна тема – за мъже и за жени, за малки и големи. В офисa на Xplora обаче сладкото е на почит и истината е, че проблем с него нямаме. Не само че следобедната ни закуска е гарантирана, а и въображението на всеки скрит талант в готвенето си позволява да се развихри с продуктите на Престиж 96.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

Britanica Case Study carousel

„Растем заедно“ с BRITANICA Park School

Каква беше ситуацията, когато клиентът дойде при нас?
По всяка вероятност днес не е първи юни, но празник на детето може да е всеки ден, в който то се чувства значимо и ценено, докато любопитно опознава света. Ето защо приехме една кауза за своя.
Първото частно парк училище в българия – britanica park school отвори врати през септември 2019 г. Учебното заведение от ново поколение съчетава иновативни методи на обучение с цялостна атмосфера за семейна среда и уют. Харесахме свободата и неподправеното поведение, на което създателите на bps държат, развивайки индивидуалните възможности на всяко дете.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

Aladin Case Study carousel

Какво да направим, когато по-големите ни пререждат на опашката за дюнерите?

Каква беше ситуацията, когато клиентът дойде при нас?
Всички знаем кои са aladinfoods, затова може да си позволим да пропуснем частта с увода. Щом четете това, знаете кои сме ние и с какво се занимаваме. Вече може би нареждате пъзела защо се срещнахме и искахме да работим заедно. А липсващото парче е онлайн магазинът, откъдето може да се поръча храна за вкъщи.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

VIESSMANN как спечелихме сребро Case Study carousel

Как спечелихме сребро за Effective Use of Data от IAB Mixx Awards

Дойде време и да ви представим нашето case study за Viessmann и да ви разкажем как успяхме да популяризираме термопомпите като продукт в България. Вижте какви подходи използвахме, за да достигнем до над 27 000 потребителя и как разпределихме работата във времето.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

БРЕМЕННОСТ И ДЕТСКОТО ЗДРАВЕ Case Study carousel

ФОРУМ БРЕМЕННОСТ И ДЕТСКОТО ЗДРАВЕ

Представяме ви нашето case study във връзка с едно от най-големите събития на Investor.
Петият пореден “Форум бременност и детско здраве” е един от най-големите и най-разпознаваеми форуми от този характер, който тази година успя да събере близо 2000 гости общо в двата дни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

MedixAlvina Case Study carousel

Medix Alvina Deluxe Perfume

Всички сме се сблъсквали с клишетата, използвани в рекламите на почистващи и перилни препарати:

 • Домакини, които обожават да мият съдове;
 • Деца, които постоянно се цапат;
 • Омекотители, които те пренасят в паралелна реалност;

Кампанията за Medix Alvina Deluxe Perfume целеше да избяга от тях.
В редовете по-долу можете да разберете на какъв подход решихме да заложим, как го реализирахме и до какво доведе той.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

Fintrade КОГАТО ПРОМЯНАТА В ПЪРВОНАЧАЛНАТА КОНЦЕПЦИЯ Case Study carousel

Когато промяната в първоначалната концепция може да се окаже най-добрият ти „Съюзник“

Или как навременният анализ на резултатите отново ни напомни, че няма универсални решения, които да работят във всеки канал, и какво направихме с тази информация

Миналото лято клиентът ни Fintrade стартира нова комуникационна платформа – “Съюзник”. Разработването на изцяло нова лендинг страница и смяната досегашните послания и визия с нови доведе до спад в резултатите. Conversion rate в основните им комуникационни канали Google Search и Facebook отчете спад с над 50% още в първите дни на кампанията.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ZooMall Case Study carousel

Как постигнаxме впечатляващ reach във Facebook чрез мини активация?

Каква беше целта?
Да реализираме 60 000 Reach във Facebook на основна таргет аудитория чрез миниактивация, която да популяризира бранда ZooMall по забавен и интригуващ начин. За целта избрахме да реализираме миниигра във feed-a на страницата при наличието на оптимален бюджет.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

Fintrade УСПЕШНИ B2B МАРКЕТИНГ ПРАКТИКИ Case Study carousel

Успешни B2B маркетинг практики, съчетаващи употребата на социалните мрежи със силата на Google

През 2016 г. започнахме работа с нашия клиент Fintrade – небанкова, финансова институция, специализирана в областта на бизнес кредитирането. Както при всеки B2B клиент и тук, в началото на съвместната ни работа, имахме сериозни предизвикателства, които се изразяваха в това да проучим пазара, да дефинираме правилните таргет аудитории и да изберем подходящите дигитални канали, чрез които да достигнем до тях.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

Idelyn Case Study carousel

Лятна кампания за потребители на Черноморието

Клиентът ни Валмарк дойде при нас с предизвикателството да повишим разпознаваемостта и продажбите на Белиема от Иделин през лятото – един от силните сезони за продукта. Стратегията ни беше да дадем качествено съдържание плюс сегментирано таргетиране, с което да достигнем до точните потребители в точния момент.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

Acera Case Study carousel

Когато инвестицията в Google реклама носи ROI в размер рекламния бюджет за година и половина напред

Бизнес моделът на агенцията ни е да имаме продължителни отношения с клиентите – навлизаме в детайлите на бизнес и маркетинг нуждите им, след което стартираме с услуги, които ще добавят най-голяма стойност в кратки срокове. Ако се справим добре, знаем, че ще имаме дългосрочен бизнес с този клиент и заедно ще развиваме и надграждаме дигиталната му екосистема.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

IUVO Case Study carousel

Direct response and lead generation кампания за IUVO GROUP OŰ Estonia

Клиентът ни IUVO GROUP OŰ Estonia се обърна към нас с голямо предизивикателство – представяне на нова за България възможност за инвестиции – peer-to-peer.

ЗАДАНИЕТО
Целта на кампанията беше представяне на платформата пред най-релевантната аудитория, събиране на достатъчен брой leads от заинтересовани таргет потребители и създаване на очаквания за следващата фаза.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

Toyota Case Study carousel

Toyota Hybrid – Знам Защо

Клиентът ни Toyota Balkans се обърна към нас за постигането на една от най-важните цели на компанията за 2016 г. – 100% увеличение на продажбите на гамата хибридни автомобили на компанията.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

Ако искаш да гледаш свежи видеа и case-study-та от нас, запиши се за YouTube канала ни 🙂