Ексклузивно съдържание за Google Analytics 4

superHUMAN Блог

Изграждане на Employer Branding за ИТ компании

Employer branding за IT компании

В настоящата борба за намирането на таланти в технологичния сектор, изграждането на силна работодателска марка става съществена част от успешната стратегия на всяка ИТ компания. Този процес, наричан „employer branding“, не само цели да привлича най-добрите инженери, но и да ги задържа в компанията. В статия по-долу ще ти представим как изграждането на Employer Branding за ИТ компании изглеждаше през 2023 година и какви специфични аспекти засягат тази все по-развиваща се сфера.

Какво представлява Employer Branding за ИТ компании?

Employer Branding е комбинация от маркетингови и HR стратегии, насочени към създаването на привлекателна и разпознаваема марка на работодателя. В случая на технологичните компании, този процес включва създаване на уникален образ на компанията, който привлича и задържа най-добрите инженери на пазара.

Кое е специфичното при Employer Branding за технологични компании?

Технологичните компании имат някои специфични характеристики, които ги правят различни от другите сектори и трябва да бъдат взети под внимание при изграждането на своя работодателска марка.

 • Привличане на таланти: Технологичните иновации изискват висококвалифицирани инженери, които са на разположение на много компании. Затова ИТ организациите трябва да предложат конкурентно заплащане, стимулиращи бонуси, извънредни условия за работа и други предимства, които да ги издигнат над конкуренцията.
 • Технологични предизвикателства: Инженерите, които си търсят нова компания, в която да се развиват, са мотивирани от сложни и иновативни проекти. Employer Branding трябва да се фокусира върху предоставянето на възможности за развитие и работа с нови и вълнуващи технологии.
 • Работна среда и култура: Технологичните компании трябва да предоставят стимулираща работна среда и култура, която съчетава професионализъм, творчество и иновативност. Откритата комуникация, колаборация и възможности за саморазвитие са ключови елементи за привличане и задържане на таланти.

Employer Branding стратегия за технологични компании

 1. Подобрено цялостно изживяване на служителите

ИТ компаниите трябва да се фокусират върху подобряване на работното място и условията на техните служители. Това може да включва гъвкаво работно време, дистанционна работа, модерни офиси, социални и спортни активности и други ползи, които подобряват качеството на живот на служителите. Добър пример за това е как компанията Amadeus създаде футболен отбор „Амадеус София“, който участва в турнирa „Amadeus Inter Department“. Инициативата не само заздрави физическата активност и състезателния дух, но също така насърчи близките връзки между колегите. Турнирът предостави възможност за изява на таланта и работа в екип по време на срещите.

EVP 1

 1. Предоставяне на възможности за образование и развитие


Технологичните компании трябва да предоставят възможности за обучение и развитие на своите служители. Това може да бъде чрез вътрешни обучения, финансиране на външни курсове и сертификати, или насърчаване на участието в конференции и семинари.

 1. Споделяне на историята на компанията


Компаниите трябва да споделят своята уникална история, ценности и постижения. Това може да бъде чрез уебсайт, блог, социални мрежи и други канали, където могат да комуникират с потенциални кандидати и да ги въвличат в своите ценности и визия.

 1. Фокус върху получаването на положителни отзивите   Положителните отзиви и препоръки от настоящи и предишни служители могат да имат голямо значение при привличането на нови инженери. Работодателите трябва активно да се грижат за добрата работна обстановка и удовлетвореността на служителите си, за да получат позитивни отзиви и да се утвърдят като привлекателен работодател.
 1. Employer Branding и мисията на компанията вървят ръка за ръка

  Изграждането на силна работодателска марка трябва да бъде съчетано с ясна мисия и ценности на компанията. Инженерите търсят организации, които се ангажират с постигането на високи цели и имат положителен принос към обществото.

Пример за положителния принос е доброволческата инициатива на Amadeus Sofia за кръводаряването, отразявайки грижата на компанията за хората в нужда. С участието на над 20 служители работното място се трансформира в жив център на състрадание и смелост. Тази инициатива не само подчертава социалната им отговорност, но и създава общностен дух, насочен към помощта на онези, които имат нужда от подкрепа. Всяко кръводаряване се превръща в акт на благородство и обединение, който превръща работната обстановка в място на съчувствие и солидарност.

EVP 2

 1. Наемане на професионалисти

  За да привлекат най-добрите инженери, компаниите трябва да имат стабилен и разработен процес за наемане на професионалисти. Това включва определяне на ясни и конкретни изисквания към кандидатите, внимателен подбор и прецизни интервю. Освен това, изграждането на добри отношения с учебни заведения и специализирани образователни програми може да помогне на ИТ компаниите да намерят перспективни млади таланти.

Нека разгледаме как Amadeus, в своята реклама, представя Станислава, която е Team Lead на Vendor Content Management екипа, отричайки стереотипите, които обикновено асоциираме с ИТ сферата. Рекламната кампания разглежда не само нейните постижения, но и как тя е ключова фигура в създаването на разнообразна и отворена култура в ИТ общността. Чрез подчертаване на нейните умения и влияние, Amadeus я представя като пример за това, че ИТ компаниите трябва и могат да бъдат за всички независимо от пола.

EVP 3

Изграждането на силен Employer Branding за ИТ компании се оказа ключова задача през 2023 година. Компаниите трябваше да съчетаят конкурентни заплащания, интересни проекти, стимулиращи условия на работа и възможности за лично и професионално развитие. От съществено значение са и споделянето на фирмената история и ценности, и атрактивността в изграждането на положителна работодателска марка.

Също така, подобряването на работната среда и културата, както и активното изследване и отзивчивост към нуждите на служителите, ще помогне за задържането на талантите във всяка организация. Нека не забравяме и че инвестирането в подходящи HR стратегии и постоянното подобряване на процеса по наемане също са ключови фактори при изграждането на силен Employer Branding. С подходящата Employer Branding стратегия, всяка ИТ компания има възможността да изградите успешен и конкурентоспособен отбор от най-добрите инженери в индустрията.

Ако ти е интересно да научиш повече за успешното изграждане на Employer Branding стратегия, можеш да прочетеш статиите ни с първа и втора част на нашия списък с 12 приложими добри практики за изпълнението и оптимизацията ѝ.